- Steuernummer -

Nemecké daňové číslo, teda Steuernummer, je základným predpokladom legálneho pôsobenia v tejto krajine. Požiadať oň musí každý subjekt (teda živnostník či s.r.o.), ktorý tu chce pracovať či podnikať.

Pod týmto unikátnym identifikátorom vás eviduje nemecký daňový úrad a využíva ho pri akejkoľvek komunikácii s vami.


- Freistellung -

Oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, plným názvom Freistellungbescheinigung, síce nie je povinné, ale práca bez neho je mimoriadne nevýhodná. Ten, kto nemá platný Freistellung, totiž prichádza o 15 % z každej vystavenej faktúry.

Presne takúto čiastku mu totiž je povinný strhnúť odberateľ jeho služieb a odviesť ju formou stavebnej zrážkovej dane, teda Bauabzugsteuer.


- Handwerkskammer -

Isté remeselnícke činnosti sú v Nemecku regulované (najmä ak je na ich výkon potrebné odborné vzdelanie a prax) a na ich vykonávanie potrebujete zápis do nemeckej remeselníckej komory, teda Handwerkskammer.

Ten, kto takýto zápis nemá, nemôže legálne vykonávať danú činnosť na území Nemecka. Má ročnú platnosť a je potrebné ho pravidelne obnovovať, ak človek plánuje v krajine pôsobiť dlhodobo


- ELSTER -

Za zkratkou ELSTER se ukrývá ELektronische STeuERerklärung.

Jde o elektronický podpis, který se postupně stává povinnou součástí jakékoliv komunikace s německým finančním úřadem. Nahrazuje poštovní a mailovou korespondenci a výrazně šetří čas na obou stranách.

Potřebujete ho, pokud v Německu máte povinnost podat daňové přiznání a vše nasvědčuje tomu, že do budoucna bude povinný i při žádosti o vystavení či prodloužení Freistellungu.


- SOKA BAU -

Živnostníci a s.r.o., které do Německa vysílají své zaměstnance (pozor, ne SZČO), mají povinnost je přihlásit v německém dovolenkovém fondu SOKA BAU. Je třeba tak učinit ještě před jejich příjezdem do Německa.

Účelem tohoto zápisu je zajištění rovnoprávnosti při čerpání dovolené.


- Zollamt -

Německý celní úřad, Zollamt, rovněž vyžaduje přihlášení zaměstnanců, pokud nějaké do této země vysíláte. Musí být proveden nejpozději jeden den před vysláním.

Jak přihlášení na celní úřad Zollamt, tak na německém dovolenkovém fondu SOKA BAU, je ideální řešit v předstihu. Jedině tak se podnikatel dokáže vyhnout potenciálním komplikacím s německými úřady.


- Odborné poradenství -

Při podnikání a práci v Německu se našinci potýkají s velkým množstvím výzev a potenciálních překážek. Dopisy od úřadů, daňové či celní kontroly, byrokracie - to je jen pár příkladů.

Pokud se během působení v německém stavebnictví setkáte s tím typem problémů, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poskytneme naše odborné poradenství, postavené na dlouholeté praxi a komunikaci s tamními úřady.

 

Máte jakékoliv dotazy k práci v Německu? Neváhejte nás kontaktovat

 

Čtěte také: