Víte však, na co si dát při žádosti o Freistellung v roce 2024 určitě pozor?

 

1. Německé daňové číslo - Steuernummer

Nezbytným předpokladem pro vystavení Freistellungu je německé daňové číslo, tzn. Steuernummer. Bez tohoto unikátního identifikátoru nejenže nezískáte osvobození, ale v Německu ani nemůžete legálně podnikat. Potřebujete jej k prakticky všem úředním a zákonným úkonům.

 

Především tehdy, pokud do Německa jedete poprvé, vám tedy doporučujeme požádat o přidělení Steuernummer již v předstihu.

 

NÁŠ TIP: věděli jste, že se společností TJ-Legal můžete požádat o Steuernummer a Freistellung v jednom balíku služeb? Vybavíme vám obojí se vším, co k tomu patří.

 

2. Potřebují ho i s.r.o.

Setkali jsme se už is názorem, že Freistellung potřebují pouze živnostníci a jiné OSVČ působící v německém stavebnictví.


Pozor, tato informace není úplná.

 

Freistellung je potřebný i pro společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) a firmy, které v Německu využívají subdodavatele. Pokud subdodavatelé (kterými jsou nejčastěji právě živnostníci) nemají Freistellung, majitel firmy (objednatel jejich služeb) je povinen strhávat jim z faktur 15%, přihlásit a odvést tuto daň - Bauabzugsteuer - německému daňovému úřadu.

 

3. Platný v době úhrady faktury

Nabízí se otázka – kdy má být Freistellung platný, aby člověk nepřišel o 15 % svých výdělků?

Odpověď: v době úhrady faktury, ne v době jejího vystavení.

 

Znamená to, že na získání Freistellungu máte o něco více času. Setkáváme se s případy, kdy našinec začne v Německu pracovat a žádost o Freistellung si podá až poté. Pokud mu ho stihnou úřadu vystavit ještě předtím, než mu objednatel vyplatí fakturu, obdrží plnou částku.

 

Pozor! Freistellung neplatí zpětně, ale vždy až od momentu vystavení.

 

4. Potřebujete i smlouvu/objednávku

Pro vystavení Freistellungu potřebujete dokázat, že v Německu máte pracovní zájmy.

To je možné přiložením kopie platných smluv či objednávek vašich prací.

 

Zdůrazňujeme, že musí být platné a aktuální, nemůže jít například o objednávky před několika lety, či z minulého období, kdy jste měli vystaven Freistellung.

 

5. Ideální žádat v předstihu

Průměrná doba zpracování na straně německého úřadu je jeden měsíc od obdržení žádosti.

Znamená to, že na vystavení Freistellungu můžete čekat i 30 dní, pozor, v jistých případech i déle.


S touto lhůtou je třeba počítat, zvláště pokud vám do začátku stavebních prací v Německu už nezbývá mnoho času. Toto platí dvojnásob, pokud ještě nemáte platné daňové číslo Steuernummer.

 

Nejlépe uděláte, pokud o Freistellung (a případně i Steuernummer) požádáte co nejdříve.

 

NÁŠ TIP: využijte služeb společnosti TJ-Legal. Uděláme vše pro to, abyste svůj Freestellung získali za co nejkratší možný čas. Pomůžeme vám s vyplněním žádosti i kompletací podkladů.

 



Přečtěte si také: