Listy z německých úřadů neignorujte

V závislosti na obsahu dopisu je důležité podniknout i patřičné kroky.

 

Pokud je předmětem korespondence „jednoduché” oznámení o přidělení německého daňového čísla Steuernummer, případně o vystavení či prodloužení osvobození od stavební srážkové daně – Freistellung – postačí vám dopis si někde odložit.

Může se stát, že v budoucnu jej budete potřebovat.

 

Pozornost je však třeba věnovat především dopisům, ve kterých vás německý daňový úřad (pro čechy je místně příslušný úřad v Chemnitz-Süd.) k něčemu vyzývá.

Jedním z nejčastějších případů je výzva k podání daňového přiznání, tzv. Erinnerung/Prüfung der Steuerpflicht. Doporučujeme vám tento dopis neignorovat a to ani tehdy, pokud si myslíte, že se vás konkrétně netýká.

 

Tyto výzvy zasílá německý daňový úřad automaticky každému, kdo má přiděleno německé daňové číslo Steuernummer. Může se tedy stát, že ho dostane i subjekt, který už v zemi nepůsobí.

V takovém případě je ale nezbytné úřady informovat o této skutečnosti.


Nejhorší, co můžete dělat je, že dopis budete ignorovat.

 

Pozor na sankce

Co vám hrozí v takovém případě?

Pokud německý daňový úřad vyhodnotí, že jste nesplnili své povinnosti, může přistoupit k různým opatřením. Jedním z nejčastějších je, že vám odmítne vystavit, resp. prodloužit Freistellung, když ho o to nejblíže požádáte.

Potenciálně vám hrozí i finanční sankce, jedná se však o vzácnější případ.

 

Tím, že vám však odmítne prodloužit Freistellung, vám však může působení v Německu zbytečně zkomplikovat. Vy tak totiž přijdete o možnost získávat 100% na svých fakturách, jelikož bez platného osvobození je vám odběratel vašich služeb povinen strhnout z nich 15% a odvést je formou srážkové daně.

 

Dopisy a výzvy od úřadů tedy rozhodně neignorujte.

 

Jak reagovat na Erinnerung?

Co dělat konkrétně v případě obdržení Erinnerung / Prüfung der Steuerpflicht?

Řešení závisí na tom, jaká je vaše momentální pracovní situace.

 

Jednou z alternativ je podání daňového přiznání. Einkommensteuererklärung (k dani z příjmu fyzických osob), Körperschaftsteuererklärung (k dani z příjmu právnických osob), Lohnsteuererklärung (k dani ze mzdy), nebo Umsatzsteuererklärung (k DPH).

Schůdným krokem může být i podání odvolání – pokud jste toho názoru, že se vás povinnost podat si daňové přiznání netýká.

 

Bohužel neexistuje univerzální rada, jak postupovat při obdržení tzv. Erinnerung, protože doporučené kroky se liší v závislosti na tom, zda v Německu ještě působíte, zda vám povinnost i opravdu vznikla a podobně.

 

NÁŠ TIP: dostali jste dopis od německého úřadu a nejste si jisti, jak postupovat? Využijte našeho odborného poradenství a my vás informujeme o jeho obsahu a poradíme vám, co dělat.


Přečtěte si také: