O práci v Německu bude stále zájem

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi chodí pracovat do Německa, je stabilně vysoký příjem. Na stavbě si člověk dokáže za měsíc vydělat i 3.000 - 4.000 eur a více - v závislosti na zkušenostech, konkrétní pozici či projektu.

Na tomto se nic nezmění.

I v roce 2025 bude Německo představovat skvělou podnikatelskou příležitost pro naše živnostníky a jednatele společností. Stavební segment nevyjímaje.

Průměrný výdělek v Německu je podle statistických údajů zhruba až 2,5krát vyšší než v Česku.

Co je však důležitější je skutečnost, že v nejvyspělejší evropské ekonomice rostou mzdy rychleji, než u nás. V součinnosti s předpokládaným poklesem inflace (zdroj) to s největší pravděpodobností znamená, že v dalším roce vydělají stavbaři v Německu ještě více.

NÁŠ TIP: pozor, čeští živnostníci potřebují při práci v Německém stavebnictví osvobození od stavební srážkové daně, tzn. Freistellung. V případě, že jej nemají, odběratel jim je povinen strhávat z každé faktury 15 %. Chcete-li v roce 2025 dostávat celý výdělek, na který máte nárok, podejte si žádost o Freistellung.

Statisticky odchází nejvíce Čechů pracovat právě do Německa. Náš předpoklad je, že se na tom nic nezmění ani v roce 2025.

Bude dostatek projektů?

Zatímco rok 2024 byl z hlediska objemu stavebních prací mírně slabší, než rok 2023 (zdroj), výhled na rok 2025 je o něco pozitivnější.

Podle konzultační společnosti Roland Berger se má stavební trh v Německu stabilizovat a existují předpoklady, že dokonce může mírně – o 0,5 % – i narůst. Rok 2026 by se podle prognóz měl nést už v duchu silnější expanze.

Co to znamená v praxi?
Že v německém stavebnictví by v dalším roce mělo potenciálně dojít ke zvýšení objemu prací a tím pádem i zvýšení množství pracovních příležitostí – i pro našince.

Samozřejmě, rozestavěné projekty budou pokračovat i nadále - v Německu ročně přibude průměrně přibližně 300 až 400 tisíc bytů - a to mluvíme pouze o rezidenčních stavbách. K tomu je třeba připočítat ještě průmyslovou a komerční výstavbu.

Jinými slovy, vše naznačuje tomu, že ani v roce 2025 nebudou mít šikovní stavbaři nouzi o práci.

Změní se nějak zákony?

V Německu ročně přijmou stovky legislativních změn. Samozřejmě, některé se mohou - okrajově či výrazněji - dotknout i slovenské stavaře.

Na základě aktuálních informací to však nevypadá, že by mělo dojít k celoplošným změnám zavedených pravidel.

Pozor, to se však v může změnit.

My v TJ-Legal důsledně monitorujeme německou (stavební) legislativu a o případných změnách klientů informujeme včas. Je naším cílem, abyste si bez problémů splnili své zákonné povinnosti a mohli nerušeně pracovat.

Prozatím neevidujeme nic, co by mohlo výrazně ovlivnit povinnosti či práva českých živnostníků a firem v Německu. Nadále k podnikání bezpodmínečně potřebujete německé daňové číslo Steuernummer a důrazně doporučujeme v předstihu žádat i o Freistellung.

Nejste si jisti, jaké další povinnosti máte? Neváhejte nás kontaktovat.

Pokud se stanete naším klientem, v případě změn vás o potřebných krocích budeme včas informovat mailem.

Zůstaňte v obraze a posuňte svůj byznys na vyšší úroveň.