Je to rakouské daňové přiznání

Přestože se s hovorovým spojením vrácení daní z Rakouska můžete setkat častěji, vězte, že z věcného hlediska jde o podání rakouského daňového přiznání.

Právě jím totiž vydokladujete své příjmy, případně si uplatníte odpočitatelné položky a daňové bonusy a zjistíte, zda vám vznikl nárok na daňový přeplatek, tzn. zmiňované vrácení daní.

Samozřejmě, podání rakouského daňového přiznání, to není jen tak. Vyžaduje to určitý okruh znalostí - mimo jiné i jazykových - především tehdy, pokud se pro něj rozhodnete na vlastní pěst.

 

Nejste si jisti, jestli to zvládnete?

Bez problémů, společnost TJ-Legal za vás podá rakouské daňové přiznání se vším, co k tomu patří a vy tak své daně z této země získáte v maximální legální výši.

 

POZOR: bohužel v praxi se často setkáváme s případy, kdy se našinec rozhodne podat rakouské daňové přiznání na vlastní pěst. Bohužel kvůli neznalosti postupů se může stát, že se takto připraví o stovky eur na daňovém přeplatku. Pokud si nejste 100% jisti, že víte, co děláte, doporučujeme vám kontaktovat odborníka.

 

Budete potřebovat podklady

K tomu, aby rakouský daňový úřad dokázal vypočítat, resp. ověřit, jak vysoký daňový přeplatek (v okrajových případech dokonce i nedoplatek) vám vznikl, potřebuje informace o vaší práci.

 

Jedním z nejdůležitějších podkladů je potvrzení o zdanitelných příjmech u toho kterého zaměstnavatele, které má v Rakousku název Lohnzettel. Jedná se o ekvivalent slovenského Potvrzení o zdanitelných příjmech fyzické osoby ze závislé činnosti.

Potřebovat budete také tzv. formulář E9 (Bescheinigung EU/EWR), který vám vystaví slovenský daňový úřad na základě podaného slovenského daňového přiznání. Tento dokument potřebujete proto, abyste rakouskému daňovému úřadu vykázali příjmy dosažené mimo Rakousko.

 

Pokud si plánujete v daňovém přiznání uplatnit i různé odpočitatelné položky (a potenciálně tak navýšit výši získaných daní), například za dojíždění za prací či ubytování, budete je muset vydokladovat – například velkým technickým průkazem či fakturami a podobně.

 

Může se stát, že k žádosti o vrácení daní z Rakouska budete potřebovat i jiné podklady.

My vám konkrétní seznam rádi připravíme na základě vaší pracovní a životní situace.

Získat daňový přeplatek z Rakouska může být jednodušší s odbornou pomocí!

Proces nějakou dobu trvá

Jedna z nejčastějších otázek, které dostáváme od klientů zní – jak dlouho trvá vrácení daní z Rakouska?

 

Jednoduchá odpověď zní - v průměru 16 týdnů od odeslání kompletní žádosti na rakouský daňový úřad.

Samozřejmě jde o průměrnou dobu, v praxi se tedy může stát, že vám daňový přeplatek přijde na účet dříve, ale i později. Každopádně, při žádosti je třeba obrnit se trpělivostí a připravit se i na takový scénář.

 

Jakmile rakouský daňový úřad přijme vaši žádost, doba zpracování je plně v jeho režii. Bohužel není v našich silách „přimět“ jej pracovat rychleji. Především v době největšího náporu, tedy v období od února do května, může být zpracování žádostí ještě prodlouženo.

 

Pokud vám však můžeme dát jednu radu, tak ta by zněla takto: zbytečně neodkládejte žádost o vrácení daní z Rakouska. V případě, že podklady a žádost máte zkompletovány již v únoru, nečekejte s jejich odesláním do léta – s velkou pravděpodobností tak pouze zbytečně oddálíte připsání přeplatku na váš účet.

 

Vsaďte na kvalitu

Podání rakouského daňového přiznání může znít komplikovaně a pravdou je, že takové i ve skutečnosti je. Chcete-li získat legální maximum, je naprosto nezbytné, abyste věděli, co děláte a uplatnili si všechny instituty, na které máte nárok.

To samozřejmě vyžaduje nejen orientaci v rakouském daňovém systému, ale také praxi a zkušenosti.

 

Ve společnosti TJ-Legal už přes 16 let pomáháme Slovákům pracujícím v zahraničí. Z Rakouska jsme našim klientům získali kumulativní statisíce eur.

 

Naši klienti nás hodnotí na 4,9 z 5, což nás mimořádně těší. Bereme to jako potvrzení toho, že spolupráci s námi vnímáte pozitivně a konstruktivně. Děkujeme!


Klient Milan o nás napsal toto:

„100% profesionálové. Výborná komunikace, spolupráce. Jak mi po zaslání potřebných údajů a dokumentů vrácení daní vypočítali, tak mi je i Finanzamt vrátil. Jsem maximálně spokojen. Doporučuji."

 

Chcete i vy získat své daně z Rakouska v plné legální výši?

První krok udělejte zde.

 

Přečtěte si také: