Pracoval jste v zahraničí? Pomocí naší online kalkulačky zjistíte, zda máte nárok na vrácení daní ze zahraničí. Daňová kalkulačka

U některých profesí špatné počasí znemožňuje plnit si své úkoly efektivně. Mluvíme zde mimo jiné hlavně o sektoru stavebnictví, zahradnictví a sektoru pokrývačů střech. Výpadky pracovní činnosti jsou spojeny hlavně s nižší nebo žádnou mzdou.

V takových případech pomáhá německý stát tím, že poskytuje mimořádnou podporu, tzv. Winterbeschäftigunsumlage, dříve nazývanou i Winterbaumlage, nebo Schlechtwetergeld.

Uplatňuje se ve stavebnictví na doplňkové financování sezónního Kurzarbeitergeld. Wintergeld je poskytován zaměstnancům a zaměstnavatelům stát přispívá na úhradu příspěvků. Díky zavedení Wintergeld je možné vyhnout se platbě sezonního Kurzarbeitergeld.

Winterbeschäftigunsumlage se považuje za vlastní účast na financování těchto výdajů.

Nechte si zpracovat žádost o vrácení daní ze zahraničí u odborníků v TJ-Legal.

Sezonní Kurzarbeitergeld se zaměstnancům s dítětem vyplácí ve výši 67% a zaměstnancům bez dětí ve výši 60% výše ostatní čisté mzdy. Financován je z příspěvků do pojištění v nezaměstnanosti a je nezdanitelný. Podléhá však progresi. Nyní si však mohou zaměstnanci sezonní Kurzarbeitergeld navýšit ještě o příspěvky z tzv. Winterbeschäftigungsumlage.

Velmi důležité Poplatek za práci v zimě je povinná platba ve výši 0,8 % hrubé mzdy placené zaměstnancem a ve výši 1,2 % zaměstnavatelem.

Celý poplatek stěhuje zaměstnavatel jménem Bundesagentur fur Arbeit a tato povinnost platí nezávisle na tom, zda budou nároky z podpory stavebnictví v zimě i skutečně poskytnuty, resp. poskytnuty.

V konečném důsledku slouží takto v průběhu roku naspořená částka k vyrovnání zvýšených výdajů na straně zaměstnavatele v sezonně slabších časech, kdy je zakázek méně, ale mzdové náklady jsou více méně fixní.

V minulosti ale i dnes je běžné, že zaměstnavatel přes zimu zaměstnance propustí. Jediná alternativa pro zaměstnance je, čerpat si v průběhu roku vytvořené přesčasy právě v zimě nebo v čase bez zakázek. Proto je hlavním cílem Winterbeschäftigungsumlage právě plnohodnotné celoroční zaměstnávání pracovníků.

Z tohoto poplatku se pak financuje:

  • Wintergeld - příplatek zaměstnancům,
  • Wintergeld - zvýšené výdaje zaměstnancům ,
  • vyplácení příspěvků zaměstnavatelům do sociálního pojištění za sezónní Kurzarbeitergeld pracovníky,
  • jakož i z toho vyplývající výdaje na správu.

Wintergeld-příplatek se poskytne za každou ve špatném počasí neodpracovanou hodinu. Například pro pokrývače střech se jedná o 2,5 eura na hodinu. Tento příspěvek je osvobozen od daně z příjmu a sociálních odvodů. Podmínkou však je čerpání vytvořených přesčasů a tak zamezení pobírání sezonního Kurzarbeitergeld.

Velmi důležité Příplatek na Wintergeld zvýšené výdaje je zaměstnanci placen ve výši 1,00 € za každou opracovanou a zohlednitelnou hodinu v době od 15. prosince do posledního únorového dne. V prosinci až do 90 hodin a v lednu a únoru až do 180 hodin. Tento příspěvek je rovněž osvobozen od daně z příjmu a sociálních odvodů.

Příspěvky do Winterbeschäftigungsumlage, které platil zaměstnanec, lze uplatnit v německém daňovém přiznání k dani z příjmu jako daňový výdaj. Příspěvky zaměstnance jsou zpravidla výslovně uvedeny přímo v jeho německém ročním zúčtování – Lohnsteuerbescheinigung.

Zdroje:

https://www.haufe.de/sozialwesen/sgb-office-professional/winterbeschaeftigungs-umlage_idesk_PI434_HI524967.html

https://crewmeister.com/de/magazin/winterbauumlage/

https://www.vlh.de/arbeiten-pendeln/beruf/winterbeschaeftigungsumlage-von-der-steuer-absetzen.html

https://soka-dach.de/service-hilfe/winterbeschaeftigungsumlage/

https://taxando.de/winterbauabgabe-in-der-steuererklaerung-so-wird-die-winterbauumlage-in-der-steuererklaerung-angegeben/

https://www.urlaubskasse-bayern.de/Saisonkurzarbeitergeld–Winterbeschaeftigungsumlage_52_0.html

https://www.helpster.de/winterbauumlage-wissenswertes-zur-einkommenssteuererklaerung_117135