Nejprve si připravte podklady

K žádosti o vrácení daní z Nizozemska potřebujete přiložit několik příloh, které vyžaduje samotný nizozemský daňový úřad Belastingdienst. Nejdůležitějším dokumentem je potvrzení o zdanitelných příjmech. V Nizozemsku se tento dokument nazývá Jaaropgaaf.

Příklad:

Paní Lucie pracovala v roce 2023 v Nizozemsku pro dva zaměstnavatele. Její první pracovní působení trvalo od 1. ledna do 28. května, druhé zase od 1. června do 30. listopadu. Paní Lucie si plánuje požádat o vrácení daní. Bude potřebovat, mimo jiné, Jaaropgaaf od obou zaměstnavatelů.

Za jistých podmínek poslouží jako alternativa k Jaaropgaafu i poslední výplatní páska od každého zaměstnavatele v daném kalendářním roce.

NÁŠ TIP: nemáte Jaaropgaaf za rok 2023, popřípadě za jiný rok? Za jistých okolností vám ho umíme za poplatek vyžádat. Můžete tak však učinit i sami. Přečtěte si náš blog: Jak získat chybějící potvrzení o příjmech na vlastní pěst? Naleznete v něm také vzorovou žádost o Jaaropgaaf od vašich zaměstnavatelů.

Kromě Jaaropgaafu potřebujete také formulář (EU/EHP), tedy tzv. formulář E9. Nizozemský daňový úřad jej vyžaduje, aby získal přehled vašich celkových zdanitelných příjmech mimo jeho území. K jeho získání potřebujete mít podané české daňové přiznání. K žádosti o vrácení daní z Nizozemska doporučujeme přiložit formulář E9 zejména tehdy, pokud více než 90 % vašich zdanitelných příjmů pochází právě z této země.

Doporučujeme vám také prověřit si, zda vám vznikl nárok i na nizozemský příspěvek na zdravotní pojištění, tzn. Zorgtoeslag.

Nechte si zpracovat žádost o vrácení daní ze zahraničí u odborníků v TJ-Legal.

Postup vrácení daní z Nizozemska

Nejjistější způsob získání vašich daní (tedy daňového přeplatku) z Nizozemska je využít služeb profesionální společnosti, například slovenské jednotky TJ-Legal, s.r.o. My za vás podáme nizozemské daňové přiznání – což je za účelem vrácení daní z této země nezbytné – a na základě vámi dodaných podkladů vám získáme maximální možnou částku, na kterou máte ze zákona nárok.

POZOR: v naší praxi se čas od času setkáváme s případy, kdy si zájemce žádá o vrácení daní z Nizozemska sám. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně komplexní problematiku, v Nizozemsku například existuje několik druhů daňových přiznání, ne vždy jde právě o nejvhodnější řešení. Existuje přitom několik rizik, například, že člověk takovýmto svépomocným způsobem získá méně, než kolik by ve skutečnosti mohl.

Jaký je tedy doporučený postup při vrácení daní z Nizozemska? Při využití našich služeb je to jednoduché:

1.vyplníte krátký online kontaktní formulář ,

2. na mail vám pošleme žádost o vrácení daní z Nizozemska,

a. můžete si ji ručně vyplnit vytištěnou, případně v naší online webové aplikaci,

NEBO                                                       

b. do 2-3 pracovních dnů vás kontaktuje bezplatně přidělený osobní produktový specialista a pomůže vám s vyplněním celé žádosti a zodpoví vám všechny dotazy.

3. doručíte nám všechny p  otřebné dokumenty podle seznamu potřebných příloh,

4. zkompletujeme vaši žádost o vrácení daní, zpracujeme ji a pošleme do Nizozemska,

5. čekáte na svůj daňový přeplatek.

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE: na vrácení daní z Nizozemska nikdy nemůžete získat více, než jste odvedli na samotné dani z příjmu?

Pracovali jste v roce 2023 v Nizozemsku? Doporučujeme vám podat si žádost o vrácení daní co nejdříve. Pokud jste v této zemi pracovali ještě i v roce 2019, mějte na paměti, že o vrácení daní za tento konkrétní rok můžete žádat už jen do konce roku 2024 – doporučujeme vám však učinit tak v předstihu.

Vrácení daní z Nizozemska jednoduše a bez problémů Více info.

První krok k získání vašich daní z Nizozemska udělejte zde.