Kdo má nárok na vrácení daní z Nizozemska?

Naše služba je určena Čechům, kteří v Nizozemsku pracovali za posledních 5 let na zaměstnanecký poměr (nezáleží na tom, zda pro českého, nizozemského, nebo jiného zaměstnavatele). Právě jim totiž může vzniknout nárok na získání daňového přeplatku.

Za každý rok, za který chce člověk žádat o vrácení daně z Nizozemska, si musí podat nizozemské daňové přiznání. Za účelem získání co nejvyššího legálního přeplatku je k němu nutné přiložit formulář E9, který vystavuje a potvrzuje slovenský finanční úřad a to pouze na základě podaného slovenského daňového přiznání.

O vrácení daně z Nizozemska je možné žádat i poté, co člověk ze země odejde.

 

Jaké podklady potřebuji k vrácení daní z Nizozemska?

Kromě uvedeného formuláře E9 je povinnou přílohou také potvrzení o zdanitelných příjmech za daný rok, v Nizozemsku má tento dokument název Jaaropgaaf.

Pokud žadatel Jaaropgaaf z nějakého důvodu nemá, k žádosti o vrácení daně bude potřebovat poslední výplatní pásku od každého zaměstnavatele.

 

Kompletní seznam potřebných podkladů se může od člověka k člověku lišit, například v závislosti na rodinné či pracovní situaci, nebo uplatněných výdajích či odpočitatelných položkách v nizozemském daňovém přiznání.

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, rádi vám ho připravíme na míru.

Máte zájem o vrácení daní? Zaregistrujte se a my se o všechno postaráme.

Kdy je nejlepší čas na žádost?

Získání daně z Nizozemska trvá v průměru 16 týdnů. Tuto dobu je třeba mít na zřeteli, když člověk plánuje požádat o jejich vrácení.

Velmi důležité Naším doporučením je žádat, jakmile máte zkompletované podklady (s čím vám umíme pomoci). Své peníze tak můžete získat potenciálně dříve, než v případě, že byste žádost odložili například o několik měsíců.

Je také třeba myslet na to, že o vrácení daní z Nizozemska je možné žádat 5 let zpětně. To znamená, že například rok 2024 je posledním, kdy je možné žádat o vrácení daně za rok 2019.

Pokud člověk otálí příliš dlouho, může nenávratně přijít o své peníze.

 

Kolik trvá získání daní z Nizozemska?

Bohužel na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, protože celková délka procesu závisí na více faktorech.

 

Její zpravidla nejdelší částí je zpracování daňového přiznání nizozemským finančním úřadem Belastingdienst. To může trvat i 4 měsíce od doručení žádosti - samozřejmě to může být i kratší, vzácně však i delší.

Tento proces nelze urychlit, protože je plně v pravomoci zahraničního úřadu. Pokud by se však stalo, že o vaší žádosti déle není slyšet, umíme prověřit její stav kontaktem Belastingdienst.

 

Z vaší strany je možné urychlit vyřizování žádosti tím, že nám ji doručíte kompletně a správně vyplněnou a především s potřebnými přílohami. V opačném případě je od vás budeme muset dodatečně vyžádat, což může způsobit další zdržení.

V naší společnosti zpracujeme vaši žádost (po kompletaci) v průměru za 2 pracovní dny a odesíláme ji do zahraničí.

 

Máte k vrácení daní z Nizozemska dodatečné otázky? Přečtěte si naše blogy věnující se této tematice. Pokud máte zájem o poskytnutí služby, první krok můžete udělat ZDE

 

Čtěte také: