Kdo má nárok na vrácení daní z Německa?

Velmi zjednodušeně – nárok na vrácení daní z Německa má každý Slovák, který v této zemi pracoval za poslední 4 roky jako zaměstnanec. Zároveň platí, že tam byl povinně sociálně pojištěn a samozřejmě že jeho zaměstnavatel za něj řádně odváděl daně.

Pokud jsou splněny tyto základní podmínky, člověku mohl vzniknout nárok na vrácení daní.

Samozřejmě, do posuzování a zejména do výpočtu výše potenciálně vrácených daní vstupují i ​​další faktory. Například odpočitatelné položky, které si může člověk uplatnit a tím potenciálně navýšit přeplatek.

 

Chcete si orientačně ověřit, zda vám vznikl nárok a pokud ano, tak na jakou částku? Použijte naši daňovou kalkulačku pro Německo.

 

Jaké podklady potřebuji k vrácení daní z Německa?

Nejdůležitějším dokumentem pro žádost o vrácení daně z Německa je vaše potvrzení o zdanitelných příjmech. Ausdruck. Jedná se o ekvivalent slovenského ročního zúčtování příjmů.

Obsahuje různé důležité informace, především však výši zdanitelných příjmů u toho kterého zaměstnavatele.

Alternativou k Ausdrucku je poslední výplatní páska od každého zaměstnavatele - týká se to roku, za který plánujete žádat o vrácení daní z Německa.

 

Pokud Ausdruck nemáte, za poplatek ve smyslu aktuálně platných ceníků vám rádi pomůžeme s jeho vyžádáním. Chcete si jej získat na vlastní pěst? Připravili jsme pro vás návod.

Máte zájem o vrácení daní? Zaregistrujte se a my se o všechno postaráme.

Kdy je nejlepší čas na žádost?

Ideální hned poté, co se vám do rukou dostane Ausdruck.

Často totiž platí, že čím dříve žádáte, tím dříve můžete i získat své peníze – německý daňový úřad zpracovává žádosti v pořadí, v jakém je obdrží. Samozřejmě za předpokladu, že žádost je kompletní a přiložíte k ní všechny podklady, které máte (s čím vám rádi pomůžeme).

Je třeba myslet na to, že přibližně od února do května je na německém daňovém úřadě období největší pracovní vytíženosti. Může se tedy stát, že žádost odeslaná v tomto období bude zpracovávána o něco déle, ale není to pravidlem.

 

Kolik trvá získání daní z Německa?

Z našich pozorování vyplývá, že od odeslání kompletní žádosti do Německa po vyplacení přeplatku uplyne průměrně 16 týdnů.

Tato doba může být kratší, ale může být i delší.

Do jisté míry jej můžete ovlivnit tím, že žádost vyplníte správně a úplně, čímž značně usnadníte jednak zpracování u nás, ale především na německém daňovém úřadě.

Pokud si jeho pracovníci nebudou muset vyžádat doplňující informace či podklady, zpracování se zbytečně nenatahuje. Vy tak své daně z Německa získáte v rozumném čase.

 

My vám velmi rádi pomůžeme s celým procesem, od vyplnění žádosti, přes kompletaci podkladů až po finální připsání peněz na váš účet.

První krok udělejte ZDE.

 

Přečtěte si také