Před prací v Německu určitě myslete na tyto 3 věci.

1. Jakou znalost jazyka potřebujete?

Univerzální odpověď na tuto otázku neexistuje.

 

Možná to zní překvapivě, ale dnes není problém najít si práci v Německu i bez toho, abyste ovládali byť jen základy jazyka. Je však třeba připravit se na to, že většinou půjde o méně kvalifikované pozice – ve skladech, na farmách, případně při výrobní lince a podobně.

 

Bavíme se o manuálních pracích, při kterých je důležitější spíše dovednost, než komunikace.

 

NÁŠ TIP: jdete pracovat do Německa na stavbu a jste živnostníkem? Nezapomínejte, že potřebujete daňové číslo Steuernummer a Freistellung. Pozor, jak zaměstnance se vás netýkají.

 

Na jiných pozicích se však bez znalosti alespoň základních výrazů neobejdete. Pokud budete při práci potřebovat komunikovat s německými zákazníky či kolegy – například na stavbě, v gastru či hoteliérství – doporučujeme vám osvojit si jazyk alespoň na úrovni A1/A2.

 

Pozor, jednotliví zaměstnavatelé a poskytovatelé práce mohou mít i vyšší nároky. Ověřte si je ještě předtím, než na místo vycestujete.

2. Jaké vás čekají náklady?

I odpověď na tuto otázku závisí na několika faktorech.

 

Pokud vám poskytovatel práce v Německu proplatí cestu (transfer a/nebo dojíždění) a ubytování, odpadnou vám dvě významné položky. Někteří zaměstnavatelé vám na vlastní náklady zajistí i pracovní pomůcky či oděv, pojištění a podobně.

 

Stále si však musíte zajišťovat stravu a potenciálně i množství jiných nákladů – na volný čas, hygienu a kosmetiku, zdravotní péči a podobně.

 

Obecně je rozumné, pokud do Německa vycestujete s nějakou rezervou, ideálně alespoň na 2-3 měsíce. Myslete na to, že první mzdu zpravidla dostanete až po několika týdnech.

 

Nezapomínejte také na to, že náklady na život v Německu jsou o poznání vyšší než v Česku. Průměrné ceny si můžete prohlédnout například na tomto odkazu.

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE: některé výdaje spojené s prací - například na dojíždění - si můžete uplatnit v německém daňovém přiznání a zvýšit tak případný přeplatek? Získat více vám může pomoci i tvz. vedení dvojité domácnosti.

3. Přilepšete si vrácením daně z Německa

Pokud se do Německa chystáte pracovat jako zaměstnanec, máme pro vás skvělou zprávu. I po odpracování několika měsíců totiž můžete žádat o vrácení daní. Tímto způsobem si dokážete přilepšit o stovky až tisíce eur.

 

Jak na to?

 

Vrácení daní z Německa probíhá podáním německého daňového přiznání. To se vždy podává až za ukončený rok.

 

Pokud jste tedy například v Německu pracovali v únoru až září 2023, žádat o vrácení daně můžete od 1. ledna 2024. Pokud jste však v Německu pracovali letos, případně tam stále pracujete, žádat můžete až od roku 2025.

 

Co potřebujete?

 

Především potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele - tzv. Ausdruck. Další podklady se liší v závislosti na vaší pracovní či životní situaci.

 

Chcete požádat o vrácení daní z Německa?

 

My vám je získáme do posledního centu.

 

První krok udělejte ZDE.