Freistellung nemá neomezenou platnost

Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď, je ale poměrně snadné zjistit, na čem jste.

To, jak dlouho vám platí Freistellung, totiž najdete v rozhodnutí o jeho přidělení. Z naší praxe vyplývá, že Slovákům pracujícím v Německu ho často místní finanční úřad přidělí na jeden rok, může to ale být teprve půl roku, ale setkali jsme se i s tříměsíčním. V roce 2024 jsme ojediněle byli svědky i toho, že naši klienti měli přidělený Freistellung na období delší než jeden rok.

Pozor, není to pravidlem.

I dva Češi v podobné životní/pracovní situaci, působící na stejné stavbě, mohou dostat Freistellungy s odlišnou platností. Její konkrétní délku najdete v rozhodnutí o jeho přidělení a to je časový údaj, kterým se musíte řídit.

 

Pokud se tedy do Německa vrátíte ve lhůtě, Freistellung vám dál platí. Pokud po jejím uplynutí, doporučujeme vám požádat o jeho prodloužení, respektive o nové vystavení.

Platnost vašeho Freistellungu končí? Prodlužte ho přes TJ-Legal a pokračujte v práci bez starostí.

Na dobu platnosti si dejte pozor

Může se totiž stát, že až při úhradě faktury ze strany odběratele vašich služeb zjistíte, že vám strhl 15 % a odvedl je formou stavební srážkové daně Bauabzugsteuer.

Přestože je tuto srážku za určitých podmínek možné získat zpět, je tak možné učinit až po konci roku a navíc tento proces představuje další byrokracii, kterou je třeba podstoupit. Mnohem rozumnější je tedy ujistit se, zda máte platný Freistellung.

 

Pokud máte aktivovaný elektronický podpis ELSTER, žádost o jeho prodloužení je mnohem jednodušší, než klasickou papírovou formou. Ze strany německého finančního úřadu navíc existují náznaky, že brzy půjde o jediný akceptovaný způsob komunikace.

 

NÁŠ TIP: podejte si žádost o Freistellung prostřednictvím TJ-Legal a v případě zájmu vás o blížícím se konci jeho platnosti budeme informovat. 

 

Čtěte také: