Práce v Německu na stavbě má svá specifika, pravidla, ale i zajímavosti, o kterých jste možná netušili. V tomto textu se blíže podíváme na 4 z nich.

1. Stavebníci jsou odevšad

Díky tomu, že Německo má v rámci EU jednu z otevřenějších imigračních politik, můžete zde potkat lidi z různých koutů světa. Týká se to samozřejmě i stavebnictví a příbuzných segmentů.
 

Není vzácným jevem, že na stavbě vedle sebe dělají Slovák, Čech, Polák, Turek a Rumun. V některých městech dokonce potkáte i dělníky z afrických zemí či z Asie. Německo je multikulturní země a vidět to nejen v běžném životě, ale také při práci.

 

I z tohoto důvodu se vám vedle němčiny osvědčí i angličtina – zejména pokud si mezi kolegy plánujete najít i přátele, se kterými lze trávit volný čas.
 

NÁŠ TIP: přečtěte si náš blog Poprvé na stavbu do Německa? Na co si živnostník musí dát pozor? Naleznete v něm užitečné tipy, které vám usnadní první kroky v této zemi.

2. Odbory jsou samozřejmostí

Jedna z největších odborových organizací v Německu, zgrupujících stavební dělníky, má název IG BAU (Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt). Má téměř milion členů napříč všemi spolkovými zeměmi.

 

Přestože zahraniční živnostníci a společnosti s ručením omezeným se členy stát nemohou, mohou s odborovými organizacemi přijít do styku. Němečtí zaměstnanci (nejen ve stavebnictví) v nich mají oporu při jednáních o lepších platových a pracovních podmínkách.

 

Věděli jste například, že německé odborové svazy vyjednaly od stavebních společností tzv. německé odborové svazy. kompenzaci za špatné počasí (Schlechtwettergeld)? Ta garantuje dělníkům mzdu i v dobách, kdy není možné pracovat na stavbě z důvodu deště či silných mrazů.

3.Udržitelnost je stále důležitější

Německo je nejsilnější evropskou ekonomikou a průmyslovou velmocí. Bohužel ruku v ruce s tím jde i skutečnost, že je zároveň největším znečišťovatelem, minimálně co se týče emisí oxidu uhličitého.
 

I kvůli alarmujícím číslům přišla spolková vláda s několika iniciativami, které mají negativní trend utlumit. Některé z nich se týkají i stavebnictví.

 

Novostavby v Německu musí využívat technologie k využívání obnovitelných zdrojů energie, například tepelná čerpadla, solární panely, rekuperace a podobně. Stále větší důraz je kladen i na využívání ekologických stavebních materiálů, například dřeva či recyklovaného betonu a železa.

 

Možná i vy se na stavbě v Německu setkáte s udržitelností v praxi.

4.Povolení a certifikáty

Němci si potrpí na to, aby bylo vše v souladu s předpisy. Mají přísné nároky nejen na své vlastní občany, ale i na pracovníky a společnosti z jiných zemí, našince nevyjímaje.

 

O to, zda jsou všechny předpisy a povolení dodržovány, se starají různé typy kontrol, i namátkových.

 

Je proto velmi důležité, abyste v Německu pracovali legálně na smlouvu a pokud jste živnostníkem či s.r.o., tak měli i přiděleno platné německé daňové číslo Steuernummer. Černá práce, tzn. Schwarzarbeit, je trestána mimořádně přísně.
 

Stavební firmy využívající černou práci mohou čelit pokutám od 5.000 do 500.000 €, samotní pracovníci "pouze" do 5.000 €. Nemluvě o tom, že v případě odhalení musí takoví jedinci doplatit ušlé daně a odvody.
 

Chystáte se pracovat na stavbu do Německa?
 

My vám pomůžeme získat Steuernummer a vyřídíme vám i Freistellung, abyste dostávali 100% svých výdělků. Neváhejte nás kontaktovat i před odjezdem, pomůžeme vám připravit se na všechno, co vás čeká.