Z praktického hlediska jsou dva způsoby, jak to může probíhat. Čech může jít na stavbu do Německa pracovat jako (vyslaný) zaměstnanec, nebo jako živnostník.

 

V tomto textu se věnujeme druhému případu.

1. Dejte si pozor na stav své živnosti

Abyste v Německu mohli pracovat jako živnostník, musí být vaše živnost aktivní a musíte mít potřebná živnostenská opatření. Pozor, některé patří k řemeslným, což znamená, že k jejich provádění musíte prokázat odbornou způsobilost.

 

K volným živnostem patří například přípravné práce k realizaci staveb, k řemeslným zase zednictví či podlahářství.

 

Ujistěte se, že máte takové živnostenské opatření, které budete potřebovat. To, že stavební práce budete provádět v Německu neznamená, že vaše živnost doma nemusí být v pořádku.

2. Pracujte pouze na smlouvu

Ačkoli to možná zní jako samozřejmost, tento bod má v článku své místo.

 

Důrazně doporučujeme všem našincům, aby v Německu pracovali výhradně na řádnou smlouvu - ať už s českou firmou (či jinou OSVČ), nebo německou. Nelegální práce se vám nevyplatí.

 

Nejlépe uděláte, pokud smlouvu podepíšete ještě před vycestováním do Německa. I vy tak budete mít jistotu, že vás opravdu čeká předmětné angažmá. Seriózní poskytovatel práce (odběratel vašich služeb) nebude mít problém připravit vám ji.

 

Kromě toho, že legální práci vyžaduje zákon, budete smlouvu potřebovat například i k žádosti o Freistellung.

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE: Freistellung, nebo plným názvem Freistellungbescheinigung, je osvobození od stavební srážkové daně. Pokud jej nemáte a v Německu vykonáváte činnosti související se zhotovením stavby, odběratel vašich služeb je vám povinen z každé faktury strhnout 15 % a odvést je formou zmiňované srážkové daně. My vám ho vyřídíme za nejlepších podmínek v Česku.

3. Ověřte si potřebné jazykové znalosti

Pokud jedete do Německa pracovat jako parta Čechů a alespoň jeden z vás ví německy, ostatní se víceméně obejdou i bez pokročilé znalosti jazyka. V kolektivu budete zřejmě komunikovat česky a pověřený kolega bude v případě potřeby tlumočit.

 

Přesto vám však doporučujeme osvojit si alespoň jaké-také znalosti němčiny.

 

V zemi totiž pravděpodobně budete fungovat dlouhodobě – budete využívat služeb, nakupovat, přicházet do kontaktu s domácími. Do styku s němčinou přijdete, ať budete chtít, nebo ne.

 

Jiné to je, pokud jdete pracovat do mezinárodního kolektivu, případně přímo k Němcům. V takovém případě se bez němčiny již neobejdete.

 

Ověřte si předem, do jaké míry ji budete potřebovat.

4. Bez Steuernummer ani na krok

Pokud máte aktivní českou živnost, tak máte přiděleno i české daňové identifikační číslo, zkráceně DIČ.

 

Věděli jste ale, že to vám při práci v Německu stačit nebude? Budete potřebovat také německé daňové číslo, takzvané Steuernummer.

 

Bez něj nemůžete v zemi legálně pracovat na živnost. Evidují vás pod ním úřady, uvádíte jej při podávání daňového přiznání, potřebujete jej k žádosti o Freistellung a prakticky ke každému oficiálnímu úkonu.

 

Vybavení a přidělení Steuernummer trvá v průměru jeden měsíc. Doporučujeme vám proto začít věc řešit ještě předtím, než do Německa vycestujete.

 

Potřebujete Steuernummer? Nebo Freistellung? Případně obojí?

 

Využijte služeb české jednotky a zjistěte, proč naše se na nás od roku 2008 obrátilo již více než 70 000 lidí.

 

Začněte ZDE.