V tomto textu vám přinášíme základní přehled.

Einwohnermeldeamt (Ohlašovací úřad obyvatelstva)

Přestože ke vstupu do Německa vám stačí občanský průkaz, pokud v zemi plánujete pracovat, máte povinnost přihlásit se k pobytu na úřadě Einwohnermeldeamt. Je tak třeba učinit do 14 dnů od příjezdu.

Pokud do Německa jdete pracovat přes agenturu, je možné, že tento úkon udělají za vás, případně vám s ním pomohou její pracovníci. Doporučujeme vám však ujistit se, jestli tomu tak opravdu je. Za nesplnění povinností vám totiž hrozí sankce, nejčastěji pokuta od 20 do 50 eur, její plné rozpětí je však od 10 do 1.000 eur, riskovat se tedy nevyplatí.

Po registraci získáte registrační certifikát – Meldebescheinigung – který potřebujete například k otevření německého bankovního účtu, osvědčení motorového vozidla, podpisu nájemní smlouvy a podobně.

Ohlašovací úřad je obvykle součástí Občanských úřadů (Bürgerämte - oficiální stránka), které mají pracoviště po celém Německu.

Agentur für Arbeit (Úřad/agentura práce)

Pokud v Německu ještě nemáte práci a chcete si ji najít, případně chcete požádat o podporu v nezaměstnanosti, nebo potřebujete řešit pracovněprávní problémy, vaše kroky by měly směřovat na Agentur für Arbeit

Jedná se v podstatě o německý ekvivalent našich úřadů práce.

Tato instituce vám zprostředkuje informace o volných pracovních místech, sezónních pracích, vašich právech a povinnostech, ale například i o podpoře, sociálních benefitech pro nezaměstnané či o tom, jak v zemi začít podnikat.

NÁŠ TIP: odpracovali jste v Německu v loňském roce (rocích) alespoň pár měsíců? Případně děláte v zemi již delší dobu? Požádejte o vrácení daní z Německa – možná máte nárok na vrácení daňového přeplatku, který se může vyšplhat do stovek až tisíců eur. Kontaktujte nás a my vám jej pomůžeme získat v plné legální výši.

Kontaktní údaje agentury naleznete na jejím oficiálním webu.

Finanzamt (Daňový úřad)

Agenturní pracovníci většinou s německým Finanzamt-em přímo do styku nepřicházejí, pokud však v zemi rozjíždíte podnikání, případně tam chcete působit jako živnostník, s největší pravděpodobností se jeho návštěvě nevyhnete.

Místní daňový úřad přiděluje všem pracujícím daňová identifikační čísla (Steuer-ID, pozor, nezaměňovat s německým daňovým číslem Steuernummer, které potřebují pouze podnikatelé, ne běžní zaměstnanci), pod kterými zaměstnavatelé vykazují výši vašich výdělků. Ta je důležitá například i pro účely německého daňového přiznání.

Seznam místně příslušných úřadů naleznete na oficiálním webu německého ministerstva financí.

Deutsche Post (Německá pošta)

Přestože se nejedná o úřad v pravém slova smyslu, vždy je užitečné znát i místní poštu.

V Německu pošta úzce spolupracuje s přepravní společností DHL, jejíž služby můžete využít i k posílání objemnějších balíčků zpět do Česka. Samozřejmostí jsou listovní zásilky, v tomto ohledu je portfolio služeb pošty stejné, jako u nás.

Užitečnou službou je také přeposílání pošty na adresu. Nachsendeauftrag. To si můžete nastavit například tehdy, pokud jste se přestěhovali, ale ještě jste o změně neinformovali všechny potřebné instituce.

Seznam poboček a otevírací dobu naleznete na webu Deutsche Post.

Záchranné složky a asistenční služby

Stejně jako u nás, i v Německu funguje centrální dispečink záchranných složek (tzv. Jednotné evropské číslo tísňového volání), na který se dovoláte na čísle 112. Bez ohledu na to, kterou složku potřebujete - ať policii, záchranu nebo hasiče - na tomto čísle získáte pomoc.

Některé záchranné složky mají, podobně jako u nás, i svá vlastní čísla. POZOR, nejsou stejné, jako v Česku:

  • německá policie - 110,
  • záchranáři - 112 (volat v urgentních případech),
  • neurgentní záchranná pomoc - 116 117,
  • hasiči - 112,
  • havarijní a odtahové služby - +49 89 20 20 4000 (číslo na ADAC, největší německý automobilový svaz).

Operátoři obvykle ovládají alespoň základy angličtiny, pokud ji preferujete před svou němčinou. Toto platí především ve velkých městech (při vytočení čísla záchranné složky jste obvykle propojeni na nejbližší dispečink podle geografické vzdálenosti).

Na venkově a v menších obcích se je třeba připravit na to, že zřejmě budete potřebovat minimální základy němčiny, případně pomoc od místního.

I nu, a v neposlední řadě vám při otázkách týkajících se německého daňového přiznání a vrácení daně z Německa dokážeme podat pomocnou ruku i my v TJ-Legal. Věděli jste, že Čechům v zahraničí asistujeme už od roku 2008?

Naše nejdůležitější kontaktní údaje – e-mail, telefon – naleznete na předmětné podstránce. Spojit se s námi můžete také prostřednictvím našeho Facebook profilu.