Po kterých řemeslech je největší poptávka?

1. Stavbyvedoucí

O kvalitní stavbyvedoucí je vysoký zájem vždy a nejen v Německu. Právě v této osobě se totiž kloubí důležité odpovědnosti: za dodržování časového rámce, bezpečnost pracovníků a rozdělování úkolů, soulad s nařízeními, předpisy a zákony a další.

Není se tedy co divit, že stavební firmy se o lidi na této pozici doslova perou.

V závislosti na zkušenostech si fundovaný stavbyvedoucí dokáže vydělat i 80.000 eur ročně (zpravidla jako zaměstnanec, zdroj).

2. Střechaři

Dlouhodobá poptávka je v Německu i po střechařích, zejména v současnosti, kdy se stále častěji začíná skloňovat udržitelnost a zelené technologie. Počet staveb, které využívají fotovoltaické panely, roste.

Souběžně s tím roste i poptávka po střechařích, kteří mají zkušenosti s jejich montáží.

Zároveň stoupá i počet rekonstrukcí, zvláště u starších budov. Zatékající střechy, případně takové, které propouštějí interiérové ​​teplo ven – s těmito problémy se boří řada veřejných staveb.

3. Elektrikáři

Konstantní poptávka je po vyučených a zkušených elektrikářích.

Moderní stavby využívají sofistikované systémy pro dodávku energie a je nutná znalost jejich montáže, údržby i oprav - tzn. komplexní elektroinstalace. Neméně důležitá je sanace starých rozvodů.

Přirozeně, poptávka je i po pomocných pracích, například po tahání rozvodů (kabelů), frézování drážek. Samostatnou kapitolou je kontrola elektrické dokumentace.

NÁŠ TIP: pokud v Německu vykonáváte činnost související s dokončením stavby, doporučujeme vám vybavit si Freistellung. Jedná se o osvobození od stavební srážkové daně. Pokud jej nemáte, odběratel vašich služeb je vám povinen z každé faktury strhnout 15 % a odvést ji formou této srážkové daně. Avšak s platným Freistellungem dostáváte plnou částku.

4. Topenáři a instalatéři

V roce 2020 bylo v Německu přibližně 1,3 milionu funkčních tepelných čerpadel (zdroj).

Toto číslo od té doby dramaticky vyrostlo, zejména po iniciativách vládní Strany zelených. Poptávka po udržitelných zdrojích topení a ohřevu teplé užitkové vody rok od roku stoupá, o čemž svědčí i počty prodaných kusů.

To znamená, že poptávka je i po zkušených instalatérech a topenářích, kteří s těmito systémy dokáží pracovat, ale například is tradičními topnými palivy, zejména zemním plynem.

5. Malíři

Jeden z posledních úkonů při dokončování stavby je malování. Interiérové ​​i exteriérové.

V Německu se v posledních letech stále více dostávají do popředí energeticky efektivní nátěry, které zlepšují termoizolační vlastnosti budov. Jedná se o součást trendu udržitelnosti, který v zemi rok od roku pouze nabírá na síle.

Malíři se zkušenostmi při jejich aplikování jsou mimořádně žádáni.

Chystáte se pracovat do Německa na stavbu v roce 2025?

Možná vás zajímá, jak bude vypadat tamní stavebnictví.

Naše předpovědi si můžete přečíst v textu: Podnikání v Německu - jak bude vypadat německé stavebnictví v roce 2025?.

Nezapomeňte na to, že při práci na stavbě v Německu (na živnost, či formou s.r.o.), budete nutně potřebovat daňové číslo - Steuernummer.

Rádi ho pro vás získáme, spolu s celým balíčkem dalších užitečných služeb.