Vrácení daně z Nizozemska za 5 let

Nizozemská daňová legislativa umožňuje požádat o vrácení daně až za 5 let zpětně. V praxi to znamená, že v roce 2024 můžete žádat za roky 2019, 2020, 2021, 2022 a 2023 – za předpokladu, že jste během nich v Nizozemsku odpracovali na zaměstnanecký poměr alespoň nějaký čas.

Žádat se vám vyplatí, i když jste odpracovali jen několik měsíců, nemusí to být celé roky. V některých případech je to dokonce výhodnější – každou situaci je však třeba posoudit individuálně.

 

Upozorňujeme však, že žádat o vrácení daně z Nizozemska za poslední možný rok, tzn. v tomto případě za rok 2019, můžete už jen do konce roku 2024. Počínaje 1. lednem 2025 tato možnost definitivně zanikne a pokud by vám za rok 2019 potenciálně vznikl nárok na vrácení daní, bohužel přijdete o ni.

Rozhodně tedy doporučujeme neotálet a co nejdříve si ověřit, zda takovou možnost máte k dispozici.

 

Pro orientační výpočet můžete použít i daňovou kalkulačku - Nizozemsko. Předem si tak můžete zjistit, kolik peněz na vás potenciálně čeká.

 

Ještě lépe však uděláte, oslovíte-li přímo nás. My na základě vámi dodaných podkladů a informací kvalifikovaně prověříme, zda vám nárok vznikl nebo ne.

 

Proč se to vyplatí?

První výhodou je, že žádost o vrácení daní za několik let současně potenciálně představuje možnost získat i vyšší přeplatek. Takovýmto způsobem si dokážete přilepšit o stovky až tisíce eur.

 

Při vyplňování žádostí můžete využít naši chytrou online aplikaci, díky které se vám některé údaje přenesou z žádosti do žádosti a nemusíte je tak vyplňovat opakovaně.

 

V neposlední řadě je výhodou i to, že není nutné, abyste při žádosti byli fyzicky přítomni v Nizozemsku. Můžete žádat ze Slovenska, v podstatě z jakéhokoli místa na zeměkouli – za podmínky, že máte potřebné podklady.


Jak na to?

Nejdůležitějším podkladem, který budete potřebovat k žádosti o vrácení daně z Nizozemska, je Jaaropgaaf - potvrzení o zdanitelných příjmech. Toto potvrzení by vám měl vystavit každý zaměstnavatel, pro kterého jste v dotčený rok pracovali.

Pokud jste pobírali dávky v nezaměstnanosti či nemocenské dávky, vystaví vám ho i nizozemská státní pojišťovna pro zaměstnance UWV.


NÁŠ TIP: se žádostí o Jaaropgaaf vám umíme pomoci, tato služba je zpoplatněna ve smyslu aktuálně platného ceníku. Pokud o něj chcete požádat svépomocí, připravili jsme pro vás stručný návod.

 

V případě, že Jaaropgaaf nemáte, alternativou k němu je poslední výplatní páska od každého ze zaměstnavatelů.

Nezapomínejte také na to, že k žádosti o vrácení daní z Nizozemska byste měli přiložit i formulář E9 (EU/EHP) - výši potenciálně získaných daní tak umíte navýšit o 500 až 600 eur. K získání formuláře E9 potřebujete mít podané slovenské daňové přiznání za rok, za který žádáte o daně z Nizozemska.


Rádi vám pomůžeme i s tímto úkonem.


První krok k získání svých daní z Nizozemska udělejte ZDE.


Přečtěte si také: