Jak se člověk dostane k takové zakázce? Sepsali jsme pro vás několik doporučení, kterými se můžete inspirovat.

1. Práce v Německu po znalosti

Mnohokrát jde o poměrně přímočarý proces – Čech pracuje na německé stavbě a do partie zavolá i své kamarády či známé. Jelikož poptávka po kvalifikovaných stavebních dělnících je vysoká, zpravidla s tím objednatel služeb (resp. realizátor stavby) nemá sebemenší problém.

Pokud si sháníte práci v Německu, zkuste se zeptat svých známých. I ty, kteří v zemi aktuálně nepracují. Mohou se s vámi podělit o cenné kontakty, které vám již nějakou zakázku dohodnou.

NÁŠ TIP: nezapomeňte se známých zeptat i na to, jaké povinnosti vás čekají v Německu. Prozradíme, že pokud tam jedete pracovat na stavbu jako živnostník, budete potřebovat minimální daňové číslo Steuernummer. Jedním dechem dodáváme, že byste si měli vybavit i osvobození od stavební srážkové daně, tzn. Freistellung. S oběma vám rádi pomůžeme, tak jak jsme pomohli už tisícům slovenských živnostníků.

2. Přes komunity na internetu

Na internetu, především na sociálních sítích se zgrupují různé komunity. Češi pracující v zahraničí, resp. přímo na německých stavbách, nejsou výjimkou.

Stačí si otevřít Facebook, zadat do vyhledávání jakoukoli variantu spojení “Češi v zahraničí” a určitě najdete více než dost výsledků.

Právě v takových skupinách často probíhá nábor zkušených stavebních dělníků - zedníků, lešenářů, malířů, ale i elektrotechniků, zámečníků či topenářů. Přestože někdy jde o nabídky pracovních agentur (které mohou upřednostňovat/vyžadovat zaměstnanecký poměr), mnoho nabídek je určeno přímo živnostníkům.

3. Přes stavební společnosti - české i německé

Častým případem, se kterým se setkáváme v naší praxi je, že česká společnost (v drtivé většině s.r.o.) vysílá na stavby do Německa živnostníky.

I to je tedy způsob, jak si najít takové angažmá.

Stačí použít Google, případně se dotazovat u známých, a určitě naleznete společnost, která má zakázky v Německu. Nebojte se navázat kontakt - pošlete jim e-mail se svým životopisem a stručným popisem toho, jak byste uměli na stavbě přispět.

Jelikož poptávka je vysoká (v některých regionech Německa vyšší než nabídka), šance na úspěch nejsou zanedbatelné.

DOPORUČUJEME: chystáte se do Německa na stavbu poprvé? Sepsali jsme pro vás několik užitečných rad. Naleznete je v textu: Poprvé na stavbu do Německa? Na co si živnostník musí dát pozor?

Alternativně můžete vyzkoušet oslovit také přímo německé stavební společnosti. V takovém případě se však již zpravidla neobejdete bez znalosti jazyka.

Doporučujeme také německé pracovní/stavební portály:

4. Na profilech TJ-Legal

Věděli jste, že ve společnosti TJ-Legal ročně úspěšně vyřídíme nejvíc žádostí o Freistellung v celé střední Evropě?

Jedná se o jednu z našich nejvyužívanějších služeb, přičemž žadatelé jsou obvykle právě živnostníci pracující na německých stavbách, resp. jednatelé společností, které je tam vysílají.

Pokud si prohlédnete náš profil na Facebooku (viz ZDE), případně na Googlu (viz ZDE), najdete tam recenze od spokojených zákazníků. Jedná se o hodnocení, která nám naši klienti zanechali veřejně.

Můžete například zkusit rozproudit diskusi pod jedním z našich příspěvků na Facebooku. Zeptáte-li se, jestli vám někdo umí pomoci se sháněním zakázky v Německu, možná budete mít štěstí.