Pracovali jste letos nebo v předchozích letech v Německu? Mohl vám vzniknout nárok na vrácení daní. Vrácení daně Německo

K těmto opatřením patří například 9-eurová měsíční jízdenka, bonus na děti ve výši 100,00 eur vyplacený k rodinným přídavkům německou Familienkasse, bonus ve výši 100,00 eur pro příjemce sociálních dávek, sleva na tankování a paušální příspěvek na energie.

Energiepreispauschale – paušální příspěvek na energie

Jednorázový příspěvek na energie ve výši 300,00 eur získají všichni, kdo:

  • byli v roce 2022 aktivně výdělečně činní (za předpokladu, že byli zaměstnáni již k 01.09.2022), byli sociální pojištěni a byli zdaňováni v daňové třídě 1 až 5,
  • pracovníci na tzv. minijob, ale pouze, pokud se jedná o hlavní a jediný pracovní poměr,
  • byli příjemci náhrady mzdy z Německa (např. Kurzarbeitergeld, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské, mateřské a podobně),
  • důchodci a studenti, pouze pokud jsou v pracovním poměru nebo jsou zároveň osoby samostatně výdělečně činné,
  • samostatně výdělečně činné osoby, u nichž se příspěvek projeví buď ve formě snížení záloh na daň nebo si tento příspěvek mohou uplatnit v daňovém přiznání 2022 jako daňový výdaj.
  • nárok mají také učni, úředníci, soudci a vojáci.

Velmi důležité Na jednorázový příspěvek má nárok každý z manželských partnerů, za předpokladu, že jsou oba zaměstnáni.

 

Paušální příspěvek lze získat dvěma způsoby:

  1. prioritně má být vyplacen zaměstnavatelem v září 2022 spolu se mzdou. To platí i pro zaměstnance, kteří aktuálně pobírají rodičovský příspěvek a nemocenskou dávku. Datum výplaty se může lišit v závislosti na tom, v jakých termínech zasílatel zasílá hlášení na daňový úřad.
  2. Pokud příspěvek nevyplatí zaměstnavatel, zaměstnanec o něj může požádat ve svém německém daňovém přiznání k dani z příjmu za rok 2022. Stejně tak tato možnost zůstává pro všechny osoby samostatně výdělečně činné, pro zaměstnance, kterým skončil pracovní poměr před 01.09.2022 a pro zaměstnance, kteří se před 01.09.2022 stali nezaměstnanými.

Daňové přiznání v Německu (vrácení daní z Německa) se vším, co k tomu patří.

Uvádí se příspěvek v německém daňovém přiznání?

Velmi důležité U tohoto příspěvku se jedná o zdanitelný příjem a bude jako dodatečný příjem zatížen daní z příjmu.

Bude-li příspěvek vyplacen zaměstnavatelem ke mzdě, bude uveden v německém ročním zúčtování, tzv. Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung v řádku 3 pod názvem Hrubá mzda. Zaměstnavatelem odvedená daň z příjmu bude již součástí řádku 4 pod názvem Sražená daň z příjmu. Do daňového přiznání je jen jednoduše potřebné tyto údaje přenést.

Pokud však příspěvek zaměstnavatel nevyplatí, pro jeho získání je třeba podat daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2022. To lze podat nejdříve přibližně v únoru 2023, po získání německého ročního zúčtování od zaměstnavatele, případně jiných podkladů potřebných pro zpracování přiznání (formulář EU /EWR, potvrzení o pobírání náhrady mzdy apod.)

Uplatněný příspěvek na energie se v daňovém přiznání zaměstnance projeví jako daňový výdaj, tedy snížením základu daně pro výpočet daňové povinnosti, případně snížením vyměřené daně. Jen pokud bude částka příspěvku převyšovat vyměřenou daň z příjmu, bude poplatníkovi tento rozdíl německým daňovým úřadem vyplacen. Pozitivní účinek příspěvku na daňové přiznání se projeví hlavně u nízkopříjmových poplatníků. Jen ti, jejichž zdanitelný příjem (hrubý příjem snížený o daňové výdaje, zákonná pojištění, mimořádné výdaje a nezdanitelné částky) se bude nacházet pod hranicí 10.347,00 eur (nezdanitelné minimum pro rok 2022), budou profitovat z celkové výše paušálního příspěvku na energie.

Velmi důležité Na kterém místě německého daňového přiznání se nárok na příspěvek na energie uvede, ještě není definitivně určeno. Jedno je však jisté, nárok na paušální příspěvek na energie nelze uplatnit v daňovém přiznání, pokud již byl vyplacen zaměstnavatelem.

Zdroje: buhl.de (1, 2)