Nizozemský daňový úřad Belastingdienst

Tato instituce je hlavním výkonným daňovým a fiskálním orgánem v Nizozemsku. Pravomocemi a kompetencemi je podobný české Finanční správě. Je podřízen nizozemskému ministerstvu financí (Ministerie van Financiën; FIN) a slouží jako hlavní místo kontaktu pro občany (ale i jednotlivce ze zahraničí, tzv. expaty a sezónní pracovníky) v oblasti daní.

Zajímavostí je, že vznikl ještě v roce 1805. Zaměstnává přibližně 28.000 pracovníků, což z něj činí poměrně robustní orgán. Kromě správy daní na území Nizozemska se jeho pravomoci vztahují i ​​na zámořská území - ostrovy Aruba, Curaçao či Svatý Martin.

Webovou stránku nizozemského daňového úřadu naleznete na www.belastingdienst.nl. Podobně jako několik dalších státních institucí nesídlí v hlavním městě Amsterdam, ale ve městě Haag.

Belastingdienst a vrácení daní z Nizozemska

Pro našince pracující v Nizozemsku je důležitou informací skutečnost, že Belastingdienst je zodpovědný za výběr daně z příjmu (Inkomstenbelasting). To znamená, že v případě vzniku nároku na daňový přeplatek (tzv. vrácení daní z Nizozemska), je to právě tento úřad, na který je třeba se obrátit.

Výhodou je, že nizozemský daňový úřad má poměrně sofistikovanou digitální infrastrukturu. To znamená, že mnoho úkonů lze provést online. To se děje prostřednictvím portálu s názvem Mijn Belastingdienst (v překladu Můj Belastingdienst).

Pokud se však rozhodnete podat si nizozemské daňové přiznání sami (právě jeho prostřednictvím lze získat daňový přeplatek), ujistěte se, že víte, co děláte.

VĚDĚLI JSTE, ŽE: v Nizozemsku jsou až čtyři typy daňového přiznání k dani z příjmů - P form, M form, C form a F form? Belastingdienst předpokládá, že poplatník ví, jaký typ si má podat.

Určitě vám však doporučujeme využít svého práva. Tímto způsobem si umíte přilepšit o stovky až tisíce eur, jelikož o vrácení daní z Nizozemska je možné žádat až za 5 let zpětně. Stačí přitom, že jste v konkrétním roce oddělali i jen pár měsíců – každý případ je však třeba přehodnotit individuálně.

Jak získat své daně z Nizozemska?

Již jsme zmínili, že svůj daňový přeplatek můžete získat i svépomocí.

Přestože se to může na první pohled zdát poměrně jednoduché (zejména na portálu Mijn Belastingdienst), opak je pravdou. Neodborně, zda rovnou nesprávně podaným daňovým přiznáním riskujete, že se připravíte o část, případně dokonce celý daňový přeplatek.

Ještě jednou proto přizvukujeme - pusťte se do toho pouze tehdy, pokud jste si 100% jisti, že procesu rozumíte.

Budete potřebovat především potvrzení o zdanitelných příjmech, tzn. Jaaropgaaf. Měl by vám ho po skončení roku - zpravidla v lednu/únoru - vystavit zaměstnavatel. Připravili jsme pro vás také návod, jak si toto potvrzení vyžádat na vlastní pěst.

Pokud si však na tento proces netroufáte a zároveň chcete mít jistotu, že získáte maximální legální přeplatek, rádi vám s tím pomůžeme. Čechům pracujícím v zahraničí pomáháme již od roku 2008 a za tuto dobu jsme mnoha našincům získali jejich daně z Nizozemska do posledního centu.

První krok udělejte ZDE.