Finanční a daňový úřad v Rakousku

Finanzamt, v doslovném překladu Finanční úřad, je v Rakousku ústřední autoritou pro výběr a správu daní. Rozsah jeho působnosti a práv je podobný slovenské Finanční správě a jednotlivým místně příslušným daňovým úřadům.

 

Podléhá přímo rakouskému ministerstvu financí (Bundesministerium für Finanzen).

 

Mezi jeho hlavní činnosti patří především správa a výběr daní – zejména daně z příjmu (fyzických i právnických osob) a DPH, ale například i daně z prodeje nemovitosti.

 

No a právě toto je oblast, kdy do kontaktu s Finanzamtem mohou přijít i našinci. Je totiž adresátem rakouských daňových přiznání, jehož jsou nezbytnou součástí procesu tvz. vrácení daní z Rakouska.

 

NÁŠ TIP: rozumíme, že kontakt s úřady může být někdy kvůli byrokracii náročný. O to víc, má-li probíhat v cizím jazyce, například v němčině. Pokud toužíte získat své daně z Rakouska v plné legální výši, ale komunikaci s úřady chcete delegovat na někoho jiného, ​​jsme tady pro vás. Ulehčíme vás od nepotřebné byrokracie. První krok udělejte ZDE.

 

Co všechno byste o tomto úřadu měli vědět?

Kontaktní údaje na Finanzamt

Finanzamt má, podobně jako Finanční správa, své ředitelství – sídlí ve Vídni. Kromě toho má však i síť regionálních a obecních poboček po celém Rakousku.

 

Najdete je například v Innsbrucku, Grazu, Klagenfurtu, Linci či Salcburku. Dohromady je jich několik desítek a jejich seznam naleznete na oficiálním webu.

 

POZOR: do 31. prosince 2020 fungovaly jednotlivé pobočky samostatně podle územní působnosti. Od 1. ledna 2021 však došlo k reformě struktury Finanzamt-u a počínaje tímto datem je už jen jeden centrální úřad pro celé Rakousko. Přestože pobočky fungují nadále, všechny písemnosti a žádosti se poštou zasílají už jen na jednu adresu: Finanzamt Österreich, Postfach 260, 1000 Wien.

 

Jednotlivé regionální a obecní pobočky fungují jako kontaktní místa pro osobní návštěvníky. Pokud je nutně potřebujete navštívit, doporučujeme vám udělat si online rezervaci na webu bmf.gv.at, abyste se vyhnuli dlouhým čekacím lhůtám.

 

Nejefektivnější je však komunikovat s rakouským daňovým úřadem elektronicky. Probíhá to prostřednictvím portálu FinanzOnline, na který potřebujete mít zřízený přístup.

 

Přes webové rozhraní si umíte přímo podat rakouské daňové přiznání, ale například i žádost o přídavky, zkontrolovat své daňové údaje, ptát se otázky a provést celé spektrum dalších činností.

 

Obrovskou výhodou FinanzOnline není jen rychlost, ale také skutečnost, že je dostupný 24/7.

 

NÁŠ TIP: přečtěte si také blog 5 výhod, které má registrace na portálu FinanzOnline.

Jak na vrácení daní z Rakouska? Nejlepší s profíky

Finanzamt a konkrétně FinanzOnline přijdou na přetřes často tehdy, když se našinci zajímají o vrácení daní z Rakouska. Právě tato instituce a její hlavní nástroj jsou totiž způsobem, jak získat své peníze.

 

Přestože se to navenek může zdát jednoduché, rádi bychom vás upozornili na několik rizik. Bohužel nejednou jsme se setkali s tím, že našinec si iniciativně „vyklikal“ rakouské daňové přiznání svépomocí a nakonec zjistil, že nedostal plnou částku, na kterou měl nárok.

 

Pokud se již rozhodnete řešit věci svépomocí, ujistěte se, že do detailů víte, co děláte. Znamená to mít alespoň jakýkoliv takový přehled v rakouské daňové legislativě, znát své možnosti, daňově odpočitatelné položky a bonusy a samotný proces žádosti o daňový přeplatek (=vrácení daní).

 

Neodbornou žádostí o vrácení daně z Rakouska se může člověk připravit i o stovky eur.

 

Nebyla by to škoda?

 

Je-li žadatel nespokojen se získaným přeplatkem, zbývá mu už jen podat odvolání. Jedná se o poměrně zdlouhavý proces, kterým zbytečně oddálí získání svých peněz. Navíc, pokud své odvolání nedokáže argumentačně a dokumentačně podložit, není záruka, že s ním i uspěje.

 

Máte zájem získat své daně z Rakouska?

 

Pomáháme Čechům pracujícím v zahraničí již od roku 2008.

 

Získáme vám je do posledního centu. Začněte ZDE.