Co je SOKA BAU?

Za zkratkou SOKA BAU se ukrývá spojení Sozialkassen der Bauwirtschaft, které můžeme přeložit jako Stavební sociální fond. Jak už název napovídá, jedná se o institut zřízený na podporu stavebních dělníků a ochranu jejich práv.

Na úvod je důležité vědět, že pokud máte s.r.o. a do Německa vysíláte zaměstnance - stavební dělníky (ne OSVČ), máte povinnost přihlásit je do SOKA BAU. Z pohledu zákona jde o nezbytný krok pro jejich sociální zabezpečení.

Z tohoto pravidla existují výjimky, každý případ je však třeba posoudit individuálně.

Pokud zaměstnavatel tuto povinnost nesplní, potenciálně mu hrozí několik postihů. Kromě pokut a finančních sankcí například i reputační škody, nemožnost účastnit se vládních zakázek a tendrů či v extrémních případech dokonce obvinění z krácení daní a sociálních odvodů.

NÁŠ TIP: máte s.r.o. a vysíláte své dělníky na stavby do Německa? Pomůžeme vám s jejich přihlašováním do SOKA BAU tak, abyste si do puntíku splnili své zákonné povinnosti. Začněte ZDE.

Jaký účel plní SOKA BAU?

Často se můžete setkat s popisem, že SOKA BAU je německým dovolenkovým fondem.

Zatímco do jeho kompetencí opravdu patří i správa dovolenkového fondu jednotlivých členů (například za účelem přenosu dovolené od jednoho zaměstnavatele k druhému), rozsah jeho činnosti je širší.

SOKA BAU však má na starosti například i důchodové pojištění stavebních dělníků. Zároveň jim poskytuje ochranu a zastupuje je v jednáních se zaměstnavateli a státem, za účelem zlepšení jejich pracovních podmínek. V neposlední řadě pořádá školení, tréninky, rekvalifikace a další řemeslně-vzdělávací akce.

Fond je financován především z příspěvků zaměstnavatelů ve stavebním průmyslu, v malé míře do něj mohou přispívat srážkami ze mzdy i někteří zaměstnanci.

Zatímco ze státního rozpočtu do SOKA BAU neproudí peníze, vláda monitoruje jeho fungování a od zaměstnavatelů vyžaduje dodržování jeho stanov a přihlašovací povinnosti.

Proč vznikl SOKA BAU?

Vznik tohoto sociálního fondu, resp. prvotní myšlenka stojící za jeho zřízením, má kořeny ještě v poválečném Německu. Tehdy, stejně jako dnes, měl jeden primární účel - poskytovat ochranu a sociální zabezpečení stavebním dělníkům.

Tato potřeba vznikla především z toho důvodu, že stavebnictví je segment vysoce náchylný k sezónnosti (např. nemožnost efektivně pracovat za špatného počasí, při mrazech, ale ani při extrémně vysokých teplotách), ale i mobilitu dělníků (stejný dělník může i během jednoho roku pracovat na více stavbách).

Samotní stavební dělníci tak často čelí výzvám, například nedostatku práce mimo sezónu (zejména v zimě), či při přechodu od jednoho zaměstnavatele k dalšímu.

SOKA BAU má za úkol poskytovat takovým pracovníkům ochranu a zajistit, aby byla jejich práva (např. na dovolenou či důchod) platná bez ohledu na vnější podmínky.

V celé Evropě nemá SOKA BAU plnohodnotný ekvivalent, v tomto ohledu je Německo unikátem.

Zajímavostí je, že ochrana a rozsah činnosti fondu se plnou měrou vztahuje i na zahraniční (tedy i české) zaměstnance pracující v německém stavebnictví. Zajišťuje jim tedy stejná práva, jako domácím.