Pracovali jste v Německu v letech 2019 – 2022? Mohl vám vzniknout nárok na vrácení daní. Chcem vrácení daní

Vrácená daň z Německa se nezřídka pohybuje i ve výši stovek až tisíců eur. Navíc, žádat můžete až 4 roky zpětně. V tomto textu se dozvíte, co k tomu potřebujete.

Kdo může žádat o vrácení daně z Německa?

Každý, kdo tam pracoval jako zaměstnanec za poslední 4 roky. To znamená, že i když jste v Německu pracovali například dva roky dozadu a od té doby jste tam ačkoli vůbec nebyli, mohl vám vzniknout nárok na vrácení daní.

Velmi důležité Důležitou podmínkou je, abyste během své práce v Německu odváděli daň z příjmu – to znamená, že jste pracovali řádně, legálně na pracovní smlouvu. Upozorňujeme, že za jistých podmínek vám dokonce mohla vzniknout povinnost podat si německé daňové přiznání.

V takovém případě doporučujeme splnit tuto povinnost co nejdříve a vyhnout se případným sankcím – rádi vám s tím pomůžeme.

Nechte si zpracovat žádost o vrácení daní ze zahraničí u odborníků v TJ-Legal.

Dodejme ještě, že žádat o vrácení daní z Německa se vám vyplatí také v případě, že jste tam odpracovali jen několik měsíců. Nenechte se tedy odradit, že jste pracovali například jen půl roku, nebo třeba méně – váš získaný daňový přeplatek stále může být velmi slušný.

Co potřebuji k vrácení daní z Německa?

Velmi důležité Nejdůležitějším dokladem k získání daně z Německa je potvrzení o vašich zdanitelných příjmech, které se nazývá Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung. Jedná se o potvrzení, které je povinen vystavit váš zaměstnavatel.

Alternativou k tomuto potvrzení je poslední výplatní páska od každého zaměstnavatele za kalendářní rok, za který žádáte o vrácení daně.

Pokud nemáte ani jeden z těchto dokumentů, umíme vám pomoci s jejich získáním. Neváhejte nás kontaktovat a my uděláme vše, co je v našich silách.

Kromě tzv. Ausdrucku (resp. výplatní pásky) potřebujete také zdokladovat všechny odpočitatelné položky, které si chcete uplatnit (a zvýšit tak získanou daň). Jedná se například o doklady za zaplacení ubytování (výpisy z účtu, Rechnungy), německá nájemní smlouva, případně velký technický průkaz.3

Kompletní seznam podkladů vám rádi připravíme, v případě, že se rozhodnete využít našich služeb. Stačí nás kontaktovat.