V takovém případě určitě musíte znát dva pojmy - Freistellung a Steuernummer.

Tyto německé pojmy zároveň označují i dva názvy našich služeb. Freistellung, zkrácená varianta spojení Freistellungbescheinigung, je česky osvobození od stavební srážkové daně. Na druhou stranu Steuernummer je německé daňové číslo.

Jaký je mezi nimi vztah?

Co je to Steuernummer?

Začněme daňovým číslem, protože bez něj není možné žádat ani o Freistellung.

Steurnummer představuje jedinečný identifikátor, který přidělí německý správce daně podnikatelskému subjektu (tedy buď živnostníkovi, nebo s.r.o.) při registraci pro potřeby daně z příjmů a dalších druhů daní.

Můžeme ho tedy považovat za jakýsi ekvivalent českého DIČ.

Kromě Freistellungu ho potřebujete i k provádění různých dalších podnikatelských a daňových úkonů.

Velmi důležité Základní podmínkou pro přidělení Steuernummer je to, že vaše živnost (nebo s.r.o.) je v Česku řádně registrovaná, tedy zapsaná v živnostenském rejstříku. Budete potřebovat Potvrzení o daňové rezidenci a živnostenský list, respektive výpis z obchodního rejstříku, případně další specifické přílohy.

Českým podnikatelským subjektům přiděluje Steuernummer německý finanční úřad ve městě Chemnitz. Přidělení trvá v průměru 30 až 60 dní.

Pamatujte na to, že s celým procesem získání Steuernummer vám rádi pomůžeme. Od seznamu příloh, přes komunikaci s německými úřady, až po finalizaci vybavení.

Co je to Freistellung?

S názvem Freistellung jste se možná už setkali. Jde o osvobození od stavební srážkové daně (tzv. Bauabzugsteuer), které je českým živnostníkem a firmám v Německu zpravidla důvěrně známé.

Neztrácejte 15 % svého výdělku. Zaříďte si u nás Freistellung.

Velmi důležité Pokud totiž toto povolení živnostník nemá, tak odběratel jeho služeb (například česká s.r.o., nebo přímo německá společnost), je POVINNÁ mu z každé faktury strhnout až 15% ze částky a odvést ji formou zmíněné srážkové daně.

V praxi to znamená, že pokud živnostník nemá Freistellung, vydělává o 15% méně, než by mohl.

Toto potvrzení potřebuje každý jeden Čech, který na území Německa vykonává stavební činnost (resp. činnosti spojené se zhotovením stavby) a chce dostávat stoprocentní výdělky. Konkrétně jde o zednáře, obkladače, kurýry, elektroinstalatéry a povolání podobného zaměření.

Jak jsme již zmínili, před žádostí o Freistellung (zejména pokud žádáte poprvé) potřebujete mít vybavené daňové číslo Steuernummer.

Cenu Freistellungu od TJ-Legal najdete v našich aktuálně platných cenících.

Kdy si vyřídit Freistellung a Steuernummer?

Vybavení Freistellungu a Steuernummer je nejlepší řešit ještě před odjezdem do Německa. Máte tak jistotu, že už z první vystavené faktury vám potenciálně přijde na účet plná částka.

V praxi se však setkáváme s tím, že živnostník o vybavení Freistellungu žádá až tehdy, co mu z faktury bylo strženo zmíněných 15%. Zde je důležité poznamenat, že Freistellung musí být platný v době vyplacení faktury, nikoli jejího vystavení.

Za jistých podmínek tedy můžete žádost o Freistellung podat i po příjezdu do Německa, ale počítejte s tím, že než si ho vyřídíte, tak to potrvá minimálně 30 dní. I déle, pokud nemáte zmíněné německé daňové číslo Steuernummer.

Se získáním Freistellungu a Steuernummer vám moc rádi pomůžeme. Zbavíme vás byrokracie a uvolníme vám ruce pro reálnou práci. Navíc u nás máte pod jednou střechou všechny služby pro podnikatele a živnostníky v Německu, včetně získání již odvedené stavební srážkové daně, SOKA BAU, daňových přiznání či odborného poradenství.

Vybavte si Freistellung, tedy Freistellungbescheinigung a nepřicházejte o 15% svých výdělků. Jak na to? Více info.