O příspěvek na zdravotní pojištění (Zorgtoeslag) můžete požádat:

1. ode dne začátku pracovního poměru/pojištění nebo 2. po ukončení daňového roku (po 31. prosinci) nejpozději však do 1. září následujícího roku.

Jak požádat o Zorgtoeslag

Žádost o příspěvek na zdravotní pojištění se objednává od nizozemského úřadu Belastingdienst na jméno žadatele. Belastingdienst zašle předlohu žádosti poštou na vaši adresu. Vyplněnou a podepsanou žádost je třeba obratem zaslat na Belastingdienst.

Svobodný žadatel o Zorgtoeslag se podepisuje samostatně. Ženatý/vdaná podepisuje žádost o příspěvek na zdravotní pojištění spolu s manželem/manželkou. Podmínkou pro podání žádosti v případě ženatého žadatele je, aby manželce bylo přiděleno BSN číslo –Sofinummer.

Doba zpracování žádosti o příspěvek na zdravotní pojištění

Ke zpracování žádosti o Zorgtoeslag má Belastingdienst standardně 5-13 týdnů, vzápětí bývá vystavena kalkulace, která potvrdí výši vašeho příspěvku na zdravotní pojištění.

V případě, že obdržíte nulovou kalkulaci, máte právo se odvolat, pokud jste byli skutečně zdravotně pojištěni a tuto skutečnost dokážete dokladovat potvrzením ze zdravotní pojišťovny – POLIS a posledními třemi výplatními páskami.

Ukončení čerpání Zorgtoeslag

Po ukončení pracovního poměru vám doporučujeme oznámit tuto skutečnost nizozemskému úřadu Belastingdienst, resp. požádat o pozastavení vyplácení zdravotních benefitů. V opačném případě vás Belastingdienst požádá o vrácení příspěvků, které vám byly vyplaceny neoprávněně. Částka vrácené částky se přitom může navýšit o penále a úroky ze zpoždění plateb.

Online kalkulačka

Na tomto odkazu si můžete jednoduše vypočítat měsíční výši příspěvku na zdravotní pojištění.