Jako podnikatel nebo osoba samostatně výdělečně činná si můžete koupi vozidla daňově uplatnit. To je však vázáno na určité podmínky a uskutečňuje se zpravidla po dobu šesti let, tedy během doby odpisování motorového vozidla. Správná forma financování může vést k výhodám v likviditě. I leasing vozidla je daňově použitelný, ne však pro soukromé osoby.

Vrácení daní z Německa rychle a jednoduše

Naši daňoví agenti vám zpracují německé daňové přiznání rychle, bez chyb as uplatněním všech bonusů a odpočitatelných položek. Neváhejte se na nás obrátit.

Velmi důležité Jako fyzická osoba nepodnikatel, tedy zaměstnanec, si nemůžete kupní cenu vozidla používaného výhradně pro osobní účely uplatnit jako daňový výdaj v německém daňovém přiznání. K osobním účelům se počítá i cesta do práce a z práce.

Daňové výhody pro fyzické osoby (zaměstnance)

Jiná daňová zvýhodnění jsou však možná. Ty se projeví:

  • Ve vzdálenostním paušálu při cestách mezi ubytováním a místem výkonu práce ve výši 0,30 eur na ujetý kilometr při uplatnění nejkratší vzdálenosti. Tímto paušálem jsou pokryty i jiné výdaje, které vznikly v souvislosti s užíváním motorového vozidla, například daň z motorových vozidel, nákup pohonných hmot či opravy a podobně. Lidé se stupněm postižení vyšším než 70 % mohou uplatnit celkové ujeté kilometry do práce az práce. Pro ně neplatí omezení jednoduché vzdálenosti;
  • v možnosti uplatnění zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorových vozidel,
  • v možnosti uplatnit si ujeté kilometry a ostatní výdaje i v rámci pracovních cest, například každodenní cesta na poštu nebo cesty na veletrhy, pokud používáte vlastní vůz a zaměstnavatel vám na tyto cesty nepřispíval;
  • v možnosti uplatnit vzniklé náklady v souvislosti s dopravní nehodou (např. výdaje na opravu vozidla, právní výdaje a soudní poplatky), pokud se udála během pracovní cesty nebo na cestě do práce, které nebyly uhrazeny ze zákonného pojištění nebo zaměstnavatelem.

 

V souvislosti s nehodami je třeba zmínit, že i životní a úrazové pojištění lze v německém daňovém přiznání uplatnit jako mimořádné výdaje, a to nezávisle na vlastnictví motorového vozidla.

Pokud se zaměstnanec z pracovních důvodů, například při změně zaměstnavatele či změně místa výkonu práce, stěhuje s využitím vlastního automobilu, může si tyto výdaje rovněž uplatnit v daňovém přiznání.

Vrácení daní z Německa rychle a jednoduše

Naši daňoví agenti vám zpracují německé daňové přiznání rychle, bez chyb as uplatněním všech bonusů a odpočitatelných položek. Neváhejte se na nás obrátit.

Zdroje: Kredite.org12gebrauchtwagen.deGevestor.deSteuererklaerung.deKleinunterneher.netRP-oline.deFinanzfrage.net

Zdroj obrázku: Shutterstock