Ještě před zahájením prací

Dá rozum, že nejvýhodnější je mít platný Freistellung ještě předtím, než v Německu vůbec začnete pracovat. Už od první faktury tím pádem budete získávat 100 % svých výdělků.

 

Zde je důležité podotknout, že Freistellung musí být platný v době úhrady faktury, nikoli v době jejího vystavení. Pokud tedy objednateli svých prací vystavíte fakturu ještě bez platného Freistellungu, ale vyřídíte si ho, než vám ji uhradí - je to v pořádku.

Ten, kdo si ale chce ušetřit administrativu a starosti, si podá žádost v předstihu.

 

Mějte na mysli, že pokud ještě nemáte přidělené německé daňové číslo Steuernummer, tak bez něj Freistellung nezískáte.

Celý proces trvá v průměru 1 měsíc. Pokud víte, že vás čeká práce v Německu, Freistellung (a případně i Steuernummer) si můžete začít vyřizovat v předstihu.

Například s nejlépe hodnocenou firmou na trhu - TJ-Legal.

Osvobození od stavební srážkové daně znamená více peněz pro vás. Požádejte ještě dnes.

Po zahájení prací

Jak jsme výše uvedli, o Freistellung můžete žádat i poté, co začnete v Německu provádět stavební práce, resp. práce související se zhotovením stavby.

 

Osvobození od stavební srážkové daně totiž není povinné. Freistellung nemusíte mít, práce bez něj je však mimořádně nevýhodná, protože tímto způsobem přicházíte o 15 % z každé jedné faktury, což se kumulativně za rok může vyšplhat až do výše tisíců eur.

 

Takto odvedenou stavební srážkovou daň - v němčině Bauabzugsteuer - můžete za jistých podmínek po ukončení kalendářního roku žádat zpět. Jde ale o další administrativu a byrokracii, do které je třeba investovat čas a, v případě využití služeb společnosti, i peníze.

Mnohem výhodnější je tedy vyřídit si Freistellung co nejdříve.

Bez Freistellungu? Přicházíte o peníze!

Nepřicházejte o 15 % z každé faktury. Získávejte Freistellung co nejdříve.

Pozor při návratu do Německa

Pokud vám byl vystaven Freistellung, ale vy jste mezitím z Německa odešli a nyní se plánujete vrátit, ujistěte se, že je stále platný.

Německý finanční úřad vám ho mohl vystavit na rok, půl roku, ale i čtvrt roku. Jeho platnost je vždy uvedena na rozhodnutí.

 

Pokud už uplynula, tak vám doporučujeme podat si žádost o jeho prodloužení, respektive opětovné vystavení. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení, když zjistíte, že váš Freistellung po návratu do Německa už neplatí a odběratel vašich služeb vám z faktury strhl zmíněných 15 %.

 

Ať už si podáváte první žádost o Freistellung (nebo Steuernummer), případně ho potřebujete prodloužit, jsme tu pro vás.