Co je církevní daň

Církevní daň v Německu (Kirchensteuer) je daň, kterou vyměřují církve a náboženské společnosti vůči svým členům na financování svých výdajů. V Německu stahují tuto daň daňové úřady příslušných spolkových zemí, které za to dostanou určitou náhradu.

Povinnost platit církevní daň mají pouze zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné, které mají své bydliště v Německu a jsou členy církve.

Jak se církevní daň vypočítá

Základem pro výpočet církevní daně je daň z příjmu, resp. daň ze mzdy a pozemková daň. Daňová sazba u církevní dane představuje v Bavorsku a Bádensku-Württembersku 8 % a v ostatních spolkových zemích 9 % vyměřené daně z příjmu. Pokud se zdanitelný příjem nachází pod hranicí nezdanitelného minima v Německu (pro daňový rok 2023 je nezdanitelné minimum ve výši 10.908,00 eur. Pro rok 2024 je předběžně stanoveno ve výši 11.604,00 eur), není třeba platit nejen zálohy na daň z příjmu, ale dokonce ani zálohy na církevní daň.

Paušální sazba je o něco nižší. Ta se použije tehdy, když i daň z příjmu je vypočtena paušálně. Zaměstnanci je vyměřena a stažena i církevní daň, z poloviny katolická a z poloviny evangelická, nezávisle na tom, zda je či není členem těchto církví. Odvolání vůči takovému postupu je možné jen tehdy, pokud zaměstnanec není členem církve a zaměstnavatel to prokáže.

Jako doklad mohou posloužit data v elektronických záznamech poplatníka (elektronischen Lohnsteuerabzugsmerkmale ELStAM). Pokud má poplatník děti, pozitivně se to odrazí na snížení jeho daňové povinnosti i v případě církevní daně.

Církevní daň v Německu je daňový výdaj

Církevní daň je podle § 10 odst. 1 číslo 4 zákona o dani z příjmu mimořádným výdajem, o který může být snížena celková částka příjmů. Z takto sníženého příjmu se následně vypočte nižší daň z příjmu a koneckonců i nižší církevní daň. Také zálohy na církevní daň či doplatky daně mohou být v německém daňovém přiznání uplatněny jako daňový výdaj. Staženou církevní daň, která je uvedena v německém ročním zúčtování. Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung v řádku 6 případně 7, není třeba v elektronickém daňovém přiznání speciálně uplatňovat.

Náš tip

Poradíme vám, jaké odečitatelné položky v německém daňovém přiznání si ještě můžete uplatnit. S celým procesem podání vám umíme pomoci, neváhejte nás kontaktovat.

Snížení církevní daně. Kappung der Kirchensteuer

Čím vyšší je příjem, tím vyšší je daň z příjmu a tím vyšší je i církevní daň. Existuje však možnost, jak požádat o snížení (zkrácení), tzv. Kappung církevní daně. Při tomto zkrácení církevní daně je základem pro výpočet církevní daně nikoli daň z příjmu, ale zdanitelný příjem.

Příklad

Roční zdanitelný příjem: 150.000,00 eur ve spolkové zemi Berlín. Sazba u Kappungu v Berlíně 3 %. Daň z příjmu: 62.875,00 eur. Církevní daň bez Kappungu: 5.658,00 eur Církevní daň vypočítaná s Kappung: 4.500,00 eur. Úspora: 1.158,00 eur

Ve spolkových zemích Berlín, Braniborsko, Brémy, Hamburk, Meklenbursko-Předpomořansko, Dolní Sasko, Sasko, Sasko-Anhaltsko, Šlesvicko-Holštýnsko a Durynsko existuje Kappung i bez žádosti. Kromě podání daňového přiznání nemusí poplatník udělat nic navíc. Tyto země samy zvolí variantu úspornější pro poplatníka.

Kappung pouze na žádost existuje v zemích Bádensko-Württembersko, Hesensko, Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Sársko. Žádost musíte předložit příslušné diecézi nebo zemské církvi. Stačí neformální žádost a kopie ostatní oficiální daňové kalkulace, tzv. Einkommensteuerbescheid.

V Bavorsku není Kappung církevní daně vůbec možný.

Povinnost platit církevní daň může skončit:

  • k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém se poplatník vzdal svého bydliště nebo běžného pobytu v Německu,
  • k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém poplatník zemřel,
  • k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém poplatník jako člen církve ohlásí vystoupení z církve.

Příslušné orgány oznámí daňovému úřadu tuto změnu a požádají ho, aby změnil údaje v elektronických záznamech poplatníka (elektronischen Lohnsteuerabzugsmerkmale ELStAM). Od tohoto data už nebude církevní daň ze mzdy stahována.

Jak získat církevní daň zpět

Chcete-li získat část nebo celou svou církevní daň zpět, není třeba předkládat žádnou speciální žádost nebo speciální daňové přiznání. Stačí, když podáte německé daňové přiznání k dani z příjmu na příslušný daňový úřad spolkové země. Pokud vám vzniká přeplatek daně z příjmu, ten vám vrátí daňový úřad a o něco později vám i příslušný církevní daňový úřad vyplatí poměrnou část odvedené církevní daně. O výši vrácené církevní daně budete informováni písemně prostřednictvím rozhodnutí, tzv. Kirchensteuerbescheid.