Dnes si povíme něco o tom, po jakých povoláních je v Německu poptávka.

Proč Německo potřebuje cizince?

Na úvod se zastavme při tom, proč vlastně Němci shánějí a vítají pracovníky z jiných zemí Evropské unie a států mimo ni.

Jedním z hlavních důvodů je stárnoucí populace.

Tento problém má Německo společný s většinou rozvinutých států světa. Do roku 2050 se má podíl seniorů (65 let a více) na populaci zvětšit na téměř třetinu z celého obyvatelstva (zdroj). Pro srovnání, v roce 2024 je to zhruba 22 %.

Naopak, skupina lidí v produktivním věku (širší horizont od 15 do 64 let) se má zmenšit o více než 20 milionů na přibližně polovinu. V současnosti tvoří 64 % populace.

I mnoho seniorů nad 65 let, v Německu zhruba jedna třetina, pracuje. Jsou však profese, kde to možné není, například při fyzicky náročných povoláních (stavbaři, operátoři výroby, pracovníci v gastru).

NÁŠ TIP: čeká vás první turnus či sezóna v Německu? Ujistěte se, že znáte všechny důležité úřady a čísla. Přečtěte si náš článek: Život a práce v Německu - důležité úřady a kontaktní údaje.

Souběžně se stárnoucím obyvatelstvem německá ekonomika roste. Kromě zvyšování životní úrovně to však má za následek i fakt, že poměrně vysokým tempem vznikají nová pracovní místa a roste poptávka po nich.

Tyto dva ukazatele se však do velké míry vylučují. Na jedné straně klesá podíl populace, která aktivně pracuje (nebo může pracovat), na straně druhé vznikají pracovní místa.

A právě zde vstupují na scénu cizinci. Tam, kde není možné uspokojit poptávku domácí pracovní silou, německé firmy rádi vezmou zájemce ze zahraničí.

Na jaké pozice?

1. Pečovatelky

Německo má kritický nedostatek zdravotních sester a pečovatelek, především pro seniory. Souvisí to i se zmiňovaným stárnutím populace. I z tohoto důvodu se snaží tuto mezeru vyplnit kvalifikovanými zájemkyněmi ze zahraničí.

2. Řemeslníci na stavbách

Německé stavebnictví je mimořádně silným segmentem. Ročně je zodpovědný za tržby ve výši přibližně 200 miliard eur a toto číslo roste. V Německu zkrátka panuje čilý stavební ruch a ruku v ruce s ním jde i vysoká poptávka po chytrých zednících, elektrikářích, topenářích a jiných řemeslných profesích.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: stále více Čechů odchází pracovat na německé stavby. Proč? Dozvíte se v textu Proč je pro našince atraktivní německé stavebnictví?.

3. Informační technologie

Celý svět prochází významnou digitální transformací, neustále nasloucháme trendům typu umělá inteligence, virtuální realita, kyberbezpečnost a podobně. Německo je v informačních technologiích velmocí a pokud jí chce i zůstat, musí neustále lákat kvalitní pracovní sílu. V zemi je vysoká poptávka po programátorech, softwarových vývojářích, administrátorech IT systémů a podobných profesích.

4. Logistika a přeprava

Německo je křižovatkou obchodních cest. Projíždějí jím kamiony a zásilky ze západu na východ i ze severu na jih. Mnoho z nich začíná svou cestu přímo v zemi, jelikož Německo má neuvěřitelně rozvinutou logistickou infrastrukturu. To značí vysokou poptávku po kamionistech, ale například i skladnících.

5. Výroba

Ekonomicky nejsilnějším výrobním odvětvím v Německu je nepochybně automobilový průmysl. Není se co divit, domů zde mají značky jako Volkswagen, Audi, BMW, Opel či Porsche. Tyto giganty do svých výrobních hal neustále hledají posily – operátory však shánějí i mnohé další fabriky.

Vrácení daní a německé daňové přiznání

Práce v Německu je výhodná hned z několika hledisek.

Tím hlavním je samozřejmě lákavý příjem.

Věděli jste však, že za práci v Německu (i za pouhých několik měsíců) si umíte finančně přilepšit ještě jiným způsobem?

Máme na mysli vrácení daní z Německa, které probíhá podáním německého daňového přiznání. Je dost možné, že vám za práci vznikl nárok na daňový přeplatek, klidně i ve výši stovek až tisíců eur.

Kdo o něj nepožádá, ten ho nezíská.

Pokud jste v Německu pracovali jako zaměstnanec leckdy za poslední 4 roky, kontaktujte nás. My vám vaše peníze získáme do posledního centu.

Začněte ZDE.