Žádat o vrácení daně z Německa můžete až za 4 roky zpětně. Přilepšete si o stovky až tisíce eur. Německé daně

V principu platí, že váš příslušný daňový úřad se nachází v místě vašeho posledního, respektive aktuálního místa přihlášení k pobytu v Německu. To znamená, že pokud jste v roce 2023 byli přihlášeni k ubytování ve městě Hamburk a v roce 2024 jste změnili místo ubytování a přihlásili jste se k ubytování ve městě Mnichov, Vaše německé daňové přiznání, i když se jedná o rok 2023 daňový úřad v Mnichově. Proto je stále důležité, aby zpracovatel vašeho německého daňového přiznání znal vaši aktuální, respektive poslední adresu místa přihlášení k pobytu v Německu.

Pokud jste však zaslali vaše německé daňové přiznání na nesprávný úřad, nic se neděje. Každý německý daňový úřad po přijetí daňového přiznání kontroluje příslušnost úřadu. Pokud pracovníci zjistí, že jejich daňový úřad není váš příslušný, přepošlou vaše německé daňové přiznání na ten správný daňový úřad. V takovém případě je však třeba počítat s tím, že délka zpracování vašeho přiznání se o něco prodlouží.

Jste v Německu přihlášen k pobytu na více místech?

V takovém případě hraje důležitou roli váš rodinný stav. Pokud jste svobodný a jste v Německu přihlášen k pobytu na více místech, váš příslušný německý daňový úřad se nachází na tom místě, na kterém jste v daném roce převážně pobývali.

Pokud je spolu s vámi v Německu i vaše rodina, která je spolu s vámi přihlášena na jednom místě k pobytu a například vaše místo výkonu práce se nachází jinde, v takovém případě je příslušný ten německý daňový úřad, který se nachází v místě přihlášení k pobytu vaší rodiny.

Také může nastat situace, že i vy i váš manželský partner se nacházíte v Německu, kde jste přihlášen a v roce, za který si chcete následně podat německé daňové přiznání, se rozvedete. V Německu platí, že pokud jste alespoň jeden den v daném roce, za který si podáváte daňové přiznání, žili spolu, máte stále nárok na společné zdanění. Pokud se jeden z vás odstěhuje na jiné místo, ale ten druhý zůstává na místě, kde jste žili oba, německé daňové přiznání zasíláte na německý daňový úřad podle místa pobytu, kde jste měli ještě společnou domácnost. Pokud se každý z vás přestěhuje na úplně jiné místo v Německu, vaše společné německé daňové přiznání zasíláte na německý daňový úřad podle toho, kdo z vás měl za daný rok po odečtení výdajů vyšší příjem. Například exmanžel měl v daném roce příjem 30 000 € a exmanželka příjem 20 000 €, německé daňové přiznání se zašle podle nového místa přihlášení k pobytu v Německu exmanžela a ne exmanželky.

Žádat o vrácení daně z Německa můžete až za 4 roky zpětně. Přilepšete jsi o stovky až tisíce eur.

Nejste v Německu nikde přihlášen k pobytu?

Pokud nejste v Německu nikde přihlášeni k pobytu, protože máte střídající se místa výkonu práce, například pracujete jako šofér kamionu nebo stavbař na různých stavbách, nemusíte se bát, že vaše německé daňové přiznání nezpracuje žádný daňový úřad. V takovém případě si přiznání podáváte na tom německém daňovém úřadě, kam byla během roku odváděna vaše daň. Tuto informaci naleznete ve vašem německém ročním zúčtování (Lohnsteuerbescheinigung) v posledním řádku tabulky. Pokud jste během roku, za který si jdete podávat německé daňové přiznání, pracovali pro více zaměstnavatelů a daň byla odváděna stále na jiném úřadě, německé daňové přiznání zasíláte zpravidla stále na poslední daňový úřad, kde byla daň odváděna.

Pokud si však stále nejste jisti, na který německý daňový úřad máte německé daňové přiznání zaslat, obraťte se se svou otázkou na nás. Velmi rádi vám pomůžeme.

  Zdroje: